Mungesa e ujit arrin pikën kritike në veri të Sirisë

Për 71 nga 81 vitet e tij, Abu Mohammad Sheikh Hussein ka punuar tokën në Sirinë verilindore. Këto dy vitet e fundit kanë shënuar nivelet më të ulëta të ujit në kujtesën e tij të gjallë, tha ai.

“Më parë, kushdo që jetonte larg lumit mund të gërmonte për ujëra nëntokësore dhe gjenin ujë. Por tani, sado thellë të gërmojnë, nuk mund të gjejnë asnjë burim uji”, citon Aljazeera, përcjell kumtari.al.

Duke humbur aksesin në burimet e ujërave nëntokësore, Sheikh Husein shpjegoi se ai dhe të tjerët në zonë tani varen vetëm nga lumi Eufrat, i cili është afër shtëpisë së tij.

Megjithatë, sipas një raporti nga Programi Botëror i Ushqimit, lumi gjithashtu ka rënë në nivele “kritike të ulëta” këtë vit.

Më shumë se pesë milionë njerëz varen nga lumi më i gjatë i Sirisë, për burimin e tyre të ujit dhe mjetet e jetesës, me energjinë elektrike të prodhuar nga digat hidroelektrike në lumë që furnizojnë rreth tre milionë njerëz.

Sheikh Hussein tha se, për shkak të nivelit të ulët të ujit në diga, ai dhe familja e tij aktualisht marrin vetëm rreth dy orë energji elektrike në ditë.

Një kombinim i rritjes së temperaturave dhe uljes së nivelit të reshjeve kanë çuar në uljen e nivelit të ujit në Eufrat.

Një faktor tjetër që perceptohet në nivel lokal se ndikon në nivelet e ujit janë projektet e shumta të digave në rrjedhën e sipërme në Turqi, pjesë e një projekti zhvillimi prej dekadash për të ndërtuar 22 diga dhe 19 hidrocentrale në lumenjtë Tigër dhe Eufrat.

kumtari.al

Read Previous

Meghan i kërkon falje gjykatës në Mbretërinë e Bashkuar / Nuk kisha qëllim të mashtroja

Read Next

Berisha njofton mbledhjen e Kuvendit të PD dhe rendin e ditës