Mozaik në qytetin antik të Zeugma (Pompein e Turqisë)

Është një mozaik i qytetit të lashtë grek të Zeugmës, një qytet aktual turk në brigjet e lumit Eufrat. Rezulton se një pjesë e qytetit të vjetër do të zhytej në ujë nga një projekt për të ndërtuar një digë hidraulike të nevojshme për të furnizuar me ujë fushat e thata, për ekonominë dhe për të nxjerrë njerëzit e zonës nga varfëria në vitin 1981.

May be an image of body of water

Arkeologët ndërkombëtarë bën thirrje për sasinë e thesareve që do të varroseshin dhe u financua dhe miratua një projekt për shpëtimin e tyre urgjent.

Megjithatë, qeveria nuk do të vononte hapjen e digës, kështu që një pjesë e qytetit të vjetër u gropos dhe u zhyt në ujë dhe në 4 muajt e gërmimeve urgjente do të ruheshin xhevahiret e një prej qendrave më të mëdha kulturore dhe politike të periudhës helene. Nëse do të ishin lejuar të vepronin siç duhet, një projekt i tillë do të kishte dashur rreth dhjetë vjet për t’u ekzekutuar.

U zbuluan mbetjet e një vendbanimi ushtarak romak, me shtëpitë e tij, amfiteatrin, tempujt dhe strukturat administrative, objektet qeramike, një statujë bronzi të Marsit, monedha etj. ⁣

Së fundi, ajo që ishte më e famshme për gjendjen e saj të madhe të konservimit, ishin mozaikët që zbukuronin dyshemetë, disa në një gjendje të shkëlqyer konservimi, me më shumë se 2000 vjet të vjetra.

Për ata që janë të interesuar për këtë temë, ka një dokumentar të quajtur “Zeugma : Qyteti i antik i gjetur dhe i humbur”.

kumtari.al

 

Read Previous

Përmes fotove / Afganistan: Jeta në fshat

Read Next

Presidenti Meta pret në takim Richard Grenell / Vlerëson bashkëpunimin e tij