Mekanizmi Antikythera, një zbulim shokues nga Greqia e lashtë

Mekanizmi Antikythera është një orrery e lashtë greke me energji dore, e përshkruar si shembulli më i vjetër i një kompjuteri analog që përdoret për të parashikuar pozicionet astronomike dhe eklipset dekada përpara. Mund të përdoret gjithashtu për të gjurmuar ciklin katërvjeçar të lojërave atletike, i cili ishte i ngjashëm me një Olimpiadë, ciklin e Lojërave Olimpike të lashta.

Ky artefakt ishte midis rrënojave të marra nga një anije e mbytur në brigjet e ishullit grek Antikythera në 1901. Më 17 maj 1902 u identifikua se përmbante një pajisje nga arkeologu Valerios Stais. Pajisja, e vendosur në mbetjet e një kutie prej druri 34 cm × 18 cm × 9 cm (13,4 in × 7,1 in × 3,5 in), u gjet si një gungë, e ndarë më vonë në tre fragmente kryesore të cilat tani ndahen në 82 fragmente të veçanta pas përpjekjeve për konservim. Katër nga këto fragmente përmbajnë ingranazhe, ndërsa mbishkrime gjenden në shumë të tjera. Ingranazhi më i madh është afërsisht 13 centimetra (5.1 in) në diametër dhe fillimisht kishte 223 dhëmbë.

Në vitin 2008, një ekip i udhëhequr nga Mike Edmunds dhe Tony Freeth në Universitetin e Cardiffit përdori tomografinë moderne kompjuterike me rreze x dhe skanimin e sipërfaqes me rezolucion të lartë për të parë brenda fragmenteve të mekanizmit dhe për të lexuar mbishkrimet më të zbehta që dikur mbulonin shtresën e jashtme të makinë. Kjo sugjeron se ajo kishte 37 ingranazhe bronzi rrjetëzuese që i mundësonin të ndiqte lëvizjet e Hënës dhe Diellit përmes zodiakut, të parashikonte eklipset dhe të modelonte orbitën e parregullt të Hënës, ku shpejtësia e Hënës është më e lartë në perigje sesa në apogje. .

Kjo lëvizje u studiua në shekullin II para Krishtit nga astronomi Hipparchus i Rodosit dhe supozohet se ai mund të jetë konsultuar në ndërtimin e mekanizmit. Ka spekulime se një pjesë e mekanizmit mungon dhe gjithashtu ka llogaritur pozicionet e pesë planetëve klasikë.

Si pjesë e një ekipi ndërkombëtar, Dr Tony Freeth ka qenë një figurë qendrore në një udhëtim të jashtëzakonshëm zbulimi: çdo zbulim i ri ka përforcuar një ndjenjë shoku në lidhje me këtë makinë llogaritëse astronomike të lashtë greke shumë të sofistikuar. Është një nga mrekullitë e vërteta të botës antike./The Archaeologist – Kumtari.al

Read Previous

Uji i shpjeguar në 5 pyetje

Read Next

Kur filluan gratë të veshin pantallona?