Me saktësi 98,5%, sistemi i Inteligjencës Artificiale ‘gjen’ autizmin te fëmijët në moshë të hershme

Një sistem i sapozhvilluar i Inteligjencës Artificiale që analizon MRI-të e specializuara të trurit ka diagnostikuar me saktësi fëmijët e moshës 24 deri në 48 muaj me autizëm me një shkallë saktësie prej 98.5%. Rezultatet do të prezantohen javën e ardhshme në takimin vjetor të Shoqatës Radiologjike të Amerikës së Veriut.
Ekipi ndërdisiplinor zhvilloi një sistem me tri hapa për të analizuar dhe klasifikuar MRI të difuzionit.

Sistemi i AI përfshin nxjerrjen e imazheve të indit të trurit nga skanimet MRI dhe nxjerrjen e shënuesve të imazhit që tregojnë nivelin e lidhjes midis rajoneve të trurit. Një algoritëm i mësimit të makinerive, i trajnuar për të dalluar zonat e devijimit për të diagnostikuar nëse dikush është autik apo neurotipik, krahason modelet e shënuesve në trurin e fëmijëve me autizëm me ato të trurit në zhvillim normal.

Studiuesit aplikuan metodologjinë e tyre në skanimet MRI të 226 fëmijëve të moshës 24 deri në 48 muaj, nga të cilët 126 fëmijë kanë autizëm dhe 100 fëmijë po zhvillohen normalisht. Sistemi tregoi saktësi 98.5% në identifikimin e fëmijëve me autizëm.

“Qasja jonë është një përparim i ri që lejon zbulimin e hershëm të autizmit tek foshnjat deri në dy vjeç”,- thekson Mohamed Koudri, një studiues në Universitetin e Louisville në Kentaki dhe një anëtar i ekipit hulumtues. Ai shton: “Ne besojmë se ndërhyrja terapeutike para moshës tre vjeçare mund të çojë në rezultate më të mira, duke përfshirë aftësimin e njerëzve me autizëm për të arritur pavarësi më të madhe dhe IQ më të lartë”.

 

Sipas raportit të Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) mbi autizmin, në vitin 2023 më pak se gjysma e fëmijëve me çrregullime të spektrit autik morën një vlerësim zhvillimor në moshën tre vjeçare, ndërsa 30% e fëmijëve që plotësonin kriteret për çrregullimin e spektrit autik bënë nuk marrin një diagnozë formale deri në moshën tetë vjeç.

“Ideja prapa ndërhyrjes së hershme është të përfitohet nga plasticiteti i trurit, ose aftësia e trurit për të normalizuar funksionin e tij me trajtim”,- tha Gregory Barnes, një profesor i neurologjisë në Louisville dhe një nga autorët e studimit./BW

Read Previous

“Sa para keni në llogarinë bankare?”/ Ja si i përgjigjet Princ William pyetjes së një fëmije

Read Next

Paragjykimet që na dezinformojnë