Matematika shpjegon polarizimin dhe nuk ka të bëjë vetëm me politikën

Në shumicën e debateve të mëdha, shumë qëndrime të mundshme reduktohen në dy opsione. Në politikën amerikane, ne shpesh i kornizojmë të gjitha debatet si “Demokratët kundër Republikanëve” dhe vazhdojmë të etiketojmë çdo politikë ose veprim si të njërit prej atyre fraksioneve. Çdokush tjetër, veçanërisht ata në mes, lihen shpejt mënjanë dhe harrohen.

Sipas një studimi, kjo tendencë jo vetëm që është e zakonshme, por është aq e rrënjosur në të menduarit tonë, saqë mund të bëni një formulë për ta përshkruar atë.

“Ne e dimë se çfarë ndodh me njerëzit që qëndrojnë në mes të rrugës. Ata rrënohen.” – Aneurin Bevan

Një ekip studiuesish në Institutin Santa Fe studiuan sistemin duke përdorur një model të aplikuar zakonisht për t’u përpjekur të “zgjidhin” se ku shfaqen kufijtë socialë në një shkallë politike. Studiuesit shtuan komponentë njohës dhe social – të cilët shpesh i shtyjnë njerëzit në një stil të të menduarit “ne kundër atyre. Ata hodhën hipotezën se njerëzit do të krijonin kampe të matshme të “ne” dhe “ata” që do të shfaqeshin në modele. Ata që nuk përshtaten qartë në këto role do të priren të anashkalohen.

Rezultatet e modelit u krahasuan me të dhënat nga anketat e viteve 1980, të cilat përfshinin pyetje rreth asaj se si ndiheshin të anketuarit për anëtarët e grupeve të tjera politike, për të kontrolluar saktësinë. E rëndësishmja, gjatë asaj dekade, shumë njerëz u pyetën për të pavarurit politikë në qendër, të konsideruar si “të ndërmjetëm” nga studiuesit, si dhe për qëndrimin e tyre ndaj anëtarëve të partive të tjera.

Megjithëse dikush mund të dyshojë se njerëzit i shihnin ata në qendër si aleatë të mundshëm, tendenca për ta ndarë botën në dy kampe thjesht përjashton ato në qender. Modeli parashikoi, dhe sondazhi i viteve 80 konfirmoi, se të dy ata në të majtë dhe të djathtë i shihnin ata të qendrës në mënyrë të pafavorshme.

Autorja kryesore Vicky Chuqiao Yang shpjegoi situatën fatkeqe të këtyre të fundit:

Të pavarurit shihen po aq të pafavorshëm sa pala tjetër nga të dyja palët dhe lihen jashtë. Kështu që të pavarurit marrin më të keqen nga të dy botët.”

Autorët spekulojnë se ky fenomen mund të bëjë që ata në mes të shkojnë drejt ekstremeve me shpresën për të shmangur të këqijat e të qenit në mes. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në një shoqëri shumë të polarizuar, pasi askush nuk lihet në mes./Big Think – kumtari.al

Read Previous

“Diplomacia e tërmetit” Turqi-Greqi: A do të jetë këtë vit ndryshe nga 1999-a?

Read Next

BIRN: Alibia e PS për komisionin “McGonigal” delegjitimon ‘rolin kushtetues të Parlamentit’