Marrëveshja për rritjen e çmimit të patentave, kartel kriminal

Nga Klodian Tomorri

Marreveshja mes Drejtorit te Transportit Rrugor, atij te Tatimeve dhe Shoqates se Autoshkollave eshte kartel i paster kriminal.

Cfare ndodh me cmimet?

Ne marreveshje thuhet shprehimisht se per patentat e klasit B, kostoja minimale fiskale do te jete si me poshte:

Per marrjen e njohurive teorike – 30 mije leke.

Per marrjen e njohurive praktike- 55 mije leke,

Totali per marrjen e patentes B – 85 mije leke.

Patenta B eshte patenta masive qe nevojitet per te drejtuar autoveturat. Ne pamje te pare ketu duket sikur kane percaktuar koston per qellime fiskale. Por shiko cfare shkruajne tek paragrafi tjeter:

“Palet janë dakortësuar se tarifat e pagesës së përgatitjes për marrjen e njohurive teorike dhe njohurive pranktike për drejtues mjeti ( Kosto minimali fiskale K.M.F duke përfshirë dhe TVSH) … do të jetë e njëjtë për të gjithë subjektet që zhvillojnë aktivitetin autoshkollë në Republikën e Shqipërisë dhe do të jetë sipas tabelës së mëposhtëme dhe është pjesë përbërëse e kësaj marrveshje.”

Pra keta nuk i kane dhene vetem karakter fiskal, sic eshte per shembull kostoja minimale fiskale e ndertimit. Qe apartamenti shiten ne treg me cmim te lire dhe shteti e mbledh taksen mbi nje cmim dysheme fiskal. Ne rastin e patentave, keta kane bere fiksim cmimi te detyrueshem.

Ky eshte karteli ne formen e tij me te rende. Madje me arkitekte zyrtaret publike. Ne kete rast, kokat e kartelit jane drejtori i Transportit Rrugor, drejtori i Tatimeve dhe kreu i Shoqates se Autoshkollave.

Pasi lajmi i dyfishimit te cmimit te patentave doli ne media Blendi Gonxhja beri nje reagim te padegjuar me pare. Nuk tha qe ky eshte lajm i rreme, por tha se eshte lajm i gabuar. Ne fakt kjo e dyfishon cmimin. Ketej e tutje njerezit do te paguajne 850 dollare per te marre patenten sepse keshtu do Gonxhja i Transportit, Cenua i Tatimeve dhe Lazja i Autoshkollave.

Ndaj ne duhet te kriminalizojme kartelet ne Kod Penal. Sa here qe keta bejne nga keto pacavuret keshtu, duhet te kercasin prangat. Se kjo nuk ka asnje ndryshim nga vjedhja qe ben nje hajdut, kur te hyn ne shtepi apo vjedhja e nje zyrtari me tendera. Eshte e njejta gje. Madje kjo eshte me e rende.

Read Previous

Afera amerikane/ Shkarjet e Ramës në intervistën me Fevziun

Read Next

Pse duhet ta falenderojmë Ramën

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *