Liz Truss shumë pranë Downing Street

Partia Konservatore në Britaninë e madhe po i shpall drejtpërsëdrejti, rezultatet e zgjedhjeve për udhëheqjen e saj dhe të vendit. Pritet nga çasti në çast, shpallja e fituesit të garës për kryesinë e partisë konservatore britanike.

Liz Truss, Sekretarja e Jashtme dhe Rishi Sunak, ish-kancelari, ishin dy kandidatët në fletën e votimit për anëtarët e partisë. Ata ishin kandidatë që dolën në ballë pas pesë raundeve të njëpasnjëshme të votimit nga deputetët, që eliminuan listën e parë prej tetë kandidatësh për të arritur tek rezultati i ngushtë dy.

Partia Konservatore filloi t’i lejonte anëtarët të zgjidhnin liderin vetëm pas vitit 1997, dhe kjo është hera e katërt që mbahet një votim i të gjithë anëtarëve.

Por kjo është vetëm hera e dytë që partia e përdor këtë proces për të zgjedhur një drejtues të ri në detyrë.

Janë rreth 160,000 anëtarë të Partisë Konservatore (nuk ka dhënë një shifër të përditësuar kohët e fundit), dhe shumë njerëz kanë shprehur alarmin se vendimi se kush do të jetë kryeministri i ardhshëm po merret nga një kampion i kaq i vogël( dhe jopërfaqësuese) kampion i popullatës.

Kur deputetët konservatorë votuan që Boris Johnson të bëhej kryeministër në vitin 2019, ishin 92,153 anëtarë të partisë që e votuan atë në detyrë.

Read Previous

Alibeaj nuk bën dot kuorumin e deputetëve gjatë mbledhjes së sotme

Read Next

Mbretëria e Bashkuar ka një kryeministre të re