Kush e shkatërroi Bibliotekën e Aleksandrisë?

Biblioteka e Aleksandrisë ishte qendra kulturore që rrotullohej jeta intelektuale e helenizmit. Ky institucion mblodhi koleksionin më të madh të shkrimeve deri më sot, si dhe një numër të madh instrumentesh dhe dokumentesh kërkimore nga bota antike.

Në këtë mënyrë, studiuesit më të rëndësishëm të çdo lënde duhet të shkojnë në këtë vend për të thelluar studimet e tyre dhe për të rafinuar njohuritë e tyre.

Ajo është, nga të gjitha llogaritë, një nga monumentet më të mëdha të dijes, shkëlqimi i së cilës ka lënë mbres në të gjitha qytetërimet gjatë shekujve.

Biblioteka e Aleksandrisë qëndron si një nga institucionet më të rëndësishme të krijuara nga qenia njerëzore, për shkak të kongregacionit të saj të jashtëzakonshëm të urtësisë.

Krahas kësaj, kronika e Bibliotekës është një tur në episodet më vendimtare të historisë së kësaj periudhe që përfshin forcat më të spikatura politike, perandoritë dhe kulturat e momentit.

Si Biblioteka ashtu edhe Muzeu i Aleksandrisë patën kulmin e tyre në periudhën e drejtuar nga dinastia Ptolemaike.

Krijimi i këtyre institucioneve është për shkak të mbretërimit të Ptolemenjve, të cilët promovuan institucione të tilla kushtuar dijes për shkak të interesit për të njohur traditën dhe legjitimitetin e tyre në kulturën helene.

Ajo që synohej ishte legjitimimi i pushtetit të tyre politik me një autoritet kulturor.

Kjo çoi në përhapjen e kulturës, e cila iu shtua numrit të madh të burimeve që ruanin dhe frekuentimit të personaliteteve të shquara të historisë, poezisë, filozofisë, filologjisë, mjekësisë dhe shkencës së kohës.

Me vdekjen e Kleopatrës, mbretëreshës së fundit të dinastisë Ptolemeike, filloi rënia e Bibliotekës dhe Muzeut.

Ky proces zgjati deri në shekullin e katërt pas Krishtit. Nga njëra anë, përkeqësimi u theksua për shkak të rrethanave politike që ndodhën në një qytet që nuk gëzonte më pozicionin e kryeqytetit të shtetit qendror.

Nga ana tjetër, pas aneksimit të Egjiptit në Perandorinë Romake nga Perandori August, biblioteka mbeti kaq shumë vite, sepse ajo ruante ende prestigjin e kohëve të kaluara dhe admirohej nga romakët si një monument i jashtëzakonshëm.

Hipólito Escolar në veprën e tij “Biblioteka e Aleksandrisë” përshkruan episodin në të cilin Biblioteka mori flakë gjatë Luftës së Aleksandrisë, në të cilën Cezari dogji anijet e tij të portit, në mënyrë që egjiptianët e komanduar nga Aquilas të mos mund t’i kapnin dhe t’i përdornin në favorin e tyre.

Kjo ngjarje mund të jetë e vërtetë, është e besueshme pasi zjarri mund të shtrihej në tokë, por nuk ka të dhëna përfundimtare.

Duhet përmendur se në veprën “Lufta Civile” Jul Cezari nuk aludon për zjarrin e Bibliotekës, por për djegien e varkave.

Gjithashtu, Horaci në “Luftën e Aleksandrisë” nuk përmend as djegien e librave, në të vërtetë, Horaci flet për mosdjegshmërinë e ndërtesave prej guri të qytetit. Djegia e varkave të portit nuk dogji Bibliotekën.

Është Seneka në De Tranquillitate Animi (Për qetësinë e mendjes) që thotë se “dyzet mijë libra u dogjën në Aleksandri” si rezultat i aksionit të luftës.

Duhet theksuar se Ciceroni, Straboni dhe Lucano nuk përmendin asgjë për djegien e librave.

Më pas, Plutarku në “Jeta e Cezarit” deklaron se zjarri u përhap nga varkat në Bibliotekë.

Autorë të tjerë që flasin për zjarrin janë Aulus Gellius, Dio Cassius dhe Ammianus Marcellinus, por me versione të ndryshme.

Legjenda e librave të djegur në Luftën e Aleksandrisë duket se është për shkak të fundit të dinastisë Ptolemeike, pasi shkatërrimi i një institucioni kaq të lidhur me të përfaqëson situatën e fundit të tij.

Escolar siguron se zjarri nuk ka prekur godinat e Bibliotekës dhe as librat. Në çdo rast, disa rrotulla të depozituara në port janë djegur.

E sigurt është se fundi i periudhës helenistike nënkuptonte një krizë për Bibliotekën dhe Muzeun në përputhje me peripecitë sociopolitike.

Megjithatë, këto institucione i kapërcejnë rrethanat duke rikuperuar një aktivitet kaq të spikatur si ai i mëparshmi.

Në atë kohë, perandorët zunë vendin e mbrojtësve dhe promotorëve të këtyre ambienteve emblematike, duke vënë në pah ndihmën e perandorit Hadrian. Megjithatë, mbështetja ekonomike po zvogëlohej me kalimin e kohës.

Biblioteka e Aleksandrisë po humbiste qendrën e saj kulturore dhe u përkeqësua pak nga pak për shkak të incidenteve të ndryshme që i përgjigjen konjukturave politike që pasuan njëra-tjetrën./Historicaleve-Kumtari.al

Read Previous

E vërteta e “shtëpisë më të vetmuar në botë”

Read Next

A mund t’i japë fund luftës në Ukrainë një marrëveshje e fshehtë?