Kurti në mbledhjen e dy qeverive: “Jemi si një lis me dy degë. Të flasim si diplomat e të veprojmë si patriotë”

Albin Kurti e nisi fjalën e tij, në mbledhjen midis dy qeverive, me një përkujtim për viktimat e tërmetit të 26 nëntorit.

Sa i përket temës së mbledhjes, Kurti theksoi se është mbledhja e parë e tij si kryeminitër.

Shqipëria dhe Kosova janë si një lis me dy degë, por duhet të flasim si diplomat dhe të veprojmë si patriotë, u shpreh Kurti.

Fjala e plotë e Albin Kurtit

“Më lejoni që të përkujtoj që sot janë mbushur dy vite nga tërmeti i tmerrshëm që goditi Shqipërinë, familjarët e 51 të vdekurve, kanë pikëllim e mallëngjim sot, dhembja e tyre është edhe e jona.

Kjo është mbledhja e 7 e dy qeverive, por e para e imja si kryeministër i Kosovës. Sa herë që vi në Shqipëri, jo vetëm si kryeministër kam një ndjesi të vecantë që edhe nuk përshkruhet lehtë e nuk shpjegohet kollaj. Jemi si një lis me dy degë, packa se me dy dialekte që sa vjen e tjetërsohet.

 

 

Cfarëdo që po them, po analizohet mirë se ku desha të dal, po edhe sikur të mos them asgjë, prap do thoshim edhe ky është mesazh. Ajo që ndjej në Kosovë, ka një lloj ndrydhje të ndjejave kur flitet për Shqipërinë, një lloj e represionit të shkaktuar nga trauma e simboleve që ka rezultuar me një tonditje kolektive. Shoqëria në Kosovë përjetoi një zëvendësim që nuk u pyet. Pra, një kërkesë për të ndrydh një dëshirë e një mendim. Të thuash se jemi të ndarë, do ishte marrëzi, të thuash jemi më të fortë se jemi dy, do ishte tepri e shkurtpamësi të thuash se angazhohesh për pajtim kombëtar, do të quanin nacionalist, e të thuash se do bashkohemi në BE të shquajnë për diplomat. Kështu le të flasim si diplomat e të veprojmë si patriotë. Sa më i porjektuar horizonti i marrëdhënieve tona, aq më i mundëshëm është integrimi në BE, që është fati ynë.

Si patriot duhet t’i forcojmë dy shtetet, patriotizëm është të luftosh korrupsionin, gjyqësor të pavarur, liri të mediave. bashkëpunimin me njëri tjetrin e këmi detyre, jo dëshirë. Sa më të njësuar të jemi në qëndrime, aq më të fortë e fuqishëm do të bëhemi. Duhet të gjejmë thirrjen tonë të përbashkët. Cdo e mirë e njërit shtet mund të përcillet në anën tjetër. Linja Prishtinë-Durrës, është cilësi ekologji e fuqi e tokës në det, rritje e portit kryesor të shqiptarëve. Rrit dhe forcon shqiptarët por edhe ndihmon rajonin. Jetojmë me fqinjët tanë. Marrëveshjet që kemi para do lehtësojnë procedurat” u shpreh Kurti.

©Kumtari.al

Read Previous

Foto Lajm / Kabineti i qeverisë së Kosovës vjen në Shqipëri me furgona!

Read Next

Rama- Kurtit : Të krijojmë një libër të shenjtë për të gjithë shqiptarët, një abetare të unifikuar