Kur tuberkulozi goditi botën, shkollat u bën në ajër të hapur

Një shkollë e hapur në Holandë tregon sesi koncepti u përhap në të gjithë Evropën. Arkivi Kombëtar nëpërmjet Wikimedia Commons nën CC BY-SA 3.0

Shkollat ​​​​e hapura ishin institucione arsimore të ndërtuara për fëmijët, të cilat ishin krijuar për të parandaluar dhe luftuar përhapjen e tuberkulozit që u përhap në periudhën para Luftës së Dytë Botërore.
Shkollat ​​u ndërtuan mbi konceptin se ajri i pastër, ajrimi i mirë dhe ekspozimi nga jashtë kontribuonin në përmirësimin e shëndetit.

Në vitin 1904, Dr. Bernhard Bendix dhe pedagogu Hermann Neufert themeluan shkollën e parë të këtij lloji në Berlin Gjermani.

Në Charlottenburg, afër Berlinit, studentët me tuberkuloz ndoqën Waldschule für kränkliche Kinder (Shkolla pyjore për fëmijët e sëmurë). nëpërmjet Wikimedia Commons

Pas Luftës së Parë Botërore u organizua lëvizja e shkollave në ajër të hapur. Kongresi i parë Ndërkombëtar u mbajt në Paris në vitin 1922, me iniciativën e Lidhjes për Edukimin në Ajër të Hapur të krijuar në Francë në vitin 1906. Kishte edhe katër kongrese të tjera në tre dekadat e ardhshme.

Mësimet u zhvilluan në pyll për të ofruar terapi në ajër të hapur për banorët e rinj të qytetit me para-tuberkuloz. Eksperimenti, i kryer nga Kongreset Ndërkombëtare të Higjienës, u provua menjëherë në të gjithë Evropën dhe Amerikën e Veriut.

Shkollat ​​quheshin “shkollat ​​e pyllit” ose “shkollat ​​e hapura”. Shpesh ato ishin larg qyteteve, të vendosura në tenda, kazerma të parafabrikuara ose struktura të ripërdorura dhe funksiononin gjatë verës.

Pas Luftës së Dytë Botërore, antibiotikët e rinj e luftuan sëmundjen e tuberkulozit dhe shkollat ​​në ajër të hapur u zbehën ngadalë derisa u bënë të parëndësishme./ Burimi: smithsonianmag

kumtari.al

Read Previous

Skandali/ Xhaçka, tender sekret 6 milionë euro për një muze gjysmak

Read Next

Biden, Obama, Harris, të gjithë u angazhuan për McAuliffe në Virxhinia