‘Kumbari i A.I.’ tani paralajmëron për rreziqet e saj

Pionieri i inteligjencës artificiale, Geoffrey Hinton, njoftoi se do të linte punën e tij me kohë të pjesshme në Google, në mënyrë që të mund të flas më lirshëm për shqetësimet e tij për teknologjinë që po zhvillohet me shpejtësi.

Puna e Hinton në rrjetet nervore – metoda që mëson A.I. për të përpunuar të dhënat në një mënyrë të ngjashme me trurin e njeriut – mbështet mënyrën se si funksionojnë chatbot-et moderne si ChatGPT dhe Google Bard. Por tani, ati pjesërisht i vjen keq që e bëri këtë përparim, shkruan Cade Metz për New York Times, i cili raportoi për herë të parë historinë.

“Unë jam thjesht një shkencëtar që papritmas kuptova se këto gjëra po bëhen më të zgjuara se ne,” i thotë Hinton Jake Tapper të CNN. “Dua të sinjalizoj dhe të them se duhet të shqetësohemi seriozisht se si t’i ndalojmë këto gjëra të kenë kontroll mbi ne.”

Hinton ka punuar në rrjetet nervore që kur ishte student i diplomuar në Universitetin e Edinburgut në vitet 1970. Pastaj, “pak studiues besuan në idenë”, sipas Times. Edhe këshilltari PhD i Hinton kishte dyshimet e tij. “Ne takoheshim një herë në javë,” tha Hinton për Times në 2019. “Ndonjëherë përfundonte duke bërtitur, ndonjëherë jo.”

Por Hinton vazhdoi me punën e tij. Në vitet 1980, ai dhe kolegët e tij propozuan një teknikë të quajtur backpropagation, e cila është një algoritëm për makineritë e trajnimit, raporton Will Douglas Heaven për MIT Technology Review. Në vitin 2012, ai pati një përparim të madh: Hinton dhe dy nga studentët e tij krijuan një rrjet nervor që mund të analizonte fotot dhe të mësonte  të identifikonte objektet. Vitin tjetër, startup-i i rrjetit nervor të ekipit u ble nga Google, ku Hinton vazhdoi të punonte, duke e ndarë kohën e tij midis gjigantit të teknologjisë dhe Universitetit të Torontos. Ai dhe dy të tjerë fituan çmimin Turing 2018, i quajtur shpesh “Çmimi Nobel i Informatikës”, dhe Hinton tani njihet si “Kumbari i A.I”.

Në një postim në Twitter, Hinton sqaroi se ai u largua nga Google jo për ta kritikuar atë, por për të diskutuar mbi rreziqet e A.I. pa reflektuar mbi kompaninë, për të cilën ai shkruan se “ka vepruar me shumë përgjegjësi” me teknologjinë.

Për vite me radhë, Hinton besonte se rrjetet nervore ishin inferiore ndaj mënyrës sesi funksionon truri i njeriut, por ai thotë për Times se kohët e fundit ka filluar të mendojë ndryshe pasi ka parë se sa A.I. është zhvilluar vetëm në pesë vitet e fundit. Ai dikur mendonte se do të duheshin deri në 50 vjet që teknologjia të tejkalojë njerëzit, por tani ai parashikon paraprakisht se do të jetë vetëm 5 deri në 20.

“Papritmas kam ndryshuar pikëpamjet e mia nëse këto gjëra do të jenë më inteligjente se ne. Unë mendoj se ata janë shumë afër kësaj tani dhe ata do të jenë shumë më inteligjentë se ne në të ardhmen, “tha ai për MIT Technology Review. “Si t’i mbijetojmë asaj?”

Shqetësimet e menjëhershme të Hinton janë se së shpejti interneti do të vërshohet me tekste, fotografi dhe video të rreme që njerëzit e zakonshëm nuk do të jenë në gjendje t’i dallojnë nga realiteti. Por përfundimisht, ai thotë se kjo teknologji mund të përdoret nga njerëzit për të lëkundur opinionin publik në luftëra ose zgjedhje. Ai beson se A.I. mund të anashkalojë kufizimet e tij dhe të fillojë “manipulimin e njerëzve për të bërë atë që dëshiron”, duke mësuar se si njerëzit manipulojnë të tjerët, thotë ai për CNN.

Kur u pyet nga CBS News në mars se cilat ishin shanset që teknologjia të zhdukte njerëzimin, ai u përgjigj: “Nuk është e paimagjinueshme. Kjo është gjithçka që do të them.”

Rreth asaj kohe, rreth 1,400 drejtues të teknologjisë, përfshirë Elon Musk, nënshkruan një letër të hapur për kompanitë që të ndalonin punën në A.I. sisteme më të fuqishme se GPT-4 për të paktën gjashtë muaj, duke përmendur “rreziqe të thella për shoqërinë dhe njerëzimin”. Në letër thuhej se zhvilluesit e A.I. duhet të punojnë me politikëbërësit për të “përshpejtuar në mënyrë dramatike zhvillimin e sistemeve të fuqishme të qeverisjes A.I.” që do të mbikëqyrnin përdorimin e teknologjisë.

Yann LeCun, shefi i Metës A.I. shkencëtari që fitoi çmimin Turing 2018 me Hinton, gjithashtu nënshkroi letrën dhe ka shqetësime për teknologjinë. Por ai nuk ndan vlerësimin e zymtë të Hinton.

“Unë besoj se makinat inteligjente do të sjellin një rilindje të re për njerëzimin, një epokë të re iluminimi,” thotë LeCun për MIT Technology Review. “Unë nuk jam plotësisht dakord me idenë se makinat do të dominojnë njerëzit thjesht sepse janë më të zgjuar, e lëre më të shkatërrojnë njerëzit.”

Pavarësisht shqetësimeve të tij, Hinton i thotë CNN se ai nuk e nënshkroi letrën sepse ai nuk beson se Shtetet e Bashkuara duhet të ndalojnë përparimin e tyre kur kombet e tjera, si Kina, do të vazhdojnë me të.

“Nuk është e qartë për mua se ne mund ta zgjidhim këtë problem,” thotë Hinton. “Unë besoj se duhet të bëjmë një përpjekje të madhe për të menduar për mënyrat për të zgjidhur problemin. Unë nuk kam një zgjidhje për momentin./The Smithsonian-Kumtari.al

Read Previous

Kush e shpiku internetin?

Read Next

Google duhet të prishë biznesin e reklamave dixhitale për shkak të shqetësimeve të konkurrencës, thonë rregullatorët europianë