Kultura Chaco

Kultura Chaco është një rrjet vendesh arkeologjike në veriperëndim të Nju Meksikës, i cili ruan elementë të jashtëzakonshëm të një kompleksi të madh kulturor parakolumbian që dominonte pjesën më të madhe të asaj që tani është Shtetet e Bashkuara jugperëndimore, nga mesi i shekullit të 9-të deri në fillim të shekullit të 13-të.

Ajo përfshin Parkun Historik Kombëtar të Kulturës Chaco, vendet shoqëruese në Monumentin Kombëtar të Rrënojave Aztec dhe pesë zona arkeologjike të mbrojtura. Shoqëria Chacoan arriti kulmin e saj midis viteve 1020 dhe 1110.

Këto vende ishin një fokus për ceremonitë, tregtinë dhe aktivitetin politik dhe ato janë të shquara për ndërtesat e tyre monumentale publike dhe ceremoniale dhe “shtëpitë e mëdha” të dallueshme shumëkatëshe. Vendet ishin të lidhura me një sistem të përpunuar rrugësh të projektuara dhe të ndërtuara me kujdes, shumë prej të cilave ende mund të gjurmohen. Këto arritje janë veçanërisht të jashtëzakonshme, duke pasur parasysh mjedisin e ashpër të rajonit.

Strukturat shumë të organizuara në shkallë të gjerë, me ndërtime shumëkatëshe dhe muraturë të sofistikuar, ilustrojnë kompleksitetin në rritje të strukturës shoqërore Chaco, e cila u dallua brenda kulturës rajonale të Pueblo-s  dhe dominoi zonën për më shumë se katër shekuj. Incidenca e lartë e zonave të magazinimit tregon mundësinë që çakoanët të luanin një rol qendror ekonomik dhe madhësia e madhe dhe tiparet e pazakonta të kivave (dhomë nëntokësore) ceremoniale sugjerojnë se ceremonitë fetare komplekse mund të kenë qenë të rëndësishme në jetën e tyre.

 

 

 

kumtari.al

Read Previous

Nëse ato zgjedhje GJK i quan të ligjshme atëhere mos shpresoni më se drejtësia shqiptare do të vihet në shinat e ligjit dhe të kushtetutës.

Read Next

Berisha: Basha po shkëput PD nga vlerat e djathta. Pse nuk flet për prindi 1 dhe prind 2