Kompanitë ballkanike po shohin mundësinë e partneriteteve afër shtëpisë

Ndërsa ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit të shkaktuara nga pandemia Covid-19, lufta në Ukrainë dhe bllokimet në Kinë goditën tregjet e Evropës Perëndimore, kompanitë ballkanike shpresojnë të përfitojnë nga afërsia e tyre dhe kostot e ulëta të punës.

Disa biznese në një forum biznesi të Sarajevës kushtuar “afër-bregut” – partneritete më afër shtëpisë në krahasim me tregjet mijëra milje larg – thanë të enjten se interesi nga partnerët e tyre evropianë ka qenë në rritje vitin e kaluar.

Kompania me pronësi gjermane GS-TMT në qytetin qendror të Bosnjës, Travnik, po hap një fabrikë të re për të përmbushur një kërkesë të shtuar për pjesët e tyre mekanike dhe biçikletat elektrike nga blerësit në Gjermani dhe Austri.

Rritja e kompanisë, e cila punëson 462 punëtorë, ra 16% në vitin 2020 gjatë pandemisë së koronavirusit, por u rrit 32% vitin e kaluar dhe pritet të rritet me 42% të tjera në 2022, me të ardhura të vlerësuara në mbi 60 milionë marka boshnjake (32.4 milionë dollarë). , tha për Reuters CEO Snjezana Kopruner.

“Një arsye për rritjen e të ardhurave tona është se ne morëm përsipër prodhimin e një pjese të mallrave që ishin prodhuar në Kinë,” tha Kopruner.

Një studim i kohëve të fundit i punëdhënësve gjermanë tregoi se ata i konsideronin vendet e Ballkanit Perëndimor, përfshirë Shqipërinë, Bosnjën, Kosovën, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë, si destinacione të dëshirueshme investimi për shkak të kostove të ulëta të punës dhe taksave dhe pozicionit gjeografik, Sophia Kluge e gjermano-serbe. tha Dhoma e Tregtisë.

“Ballkani Perëndimor si një rajon evropian është aq afër sa mund të jetë”, tha Kluge.

Ajo tha se punëdhënësit gjermanë, ndërsa përmendin infrastrukturën, qeverisjen dhe paqëndrueshmërinë politike si sfida, kanë theksuar gjithashtu të ashtuquajturën “afërsi kulturore” dhe përvojën e tyre pozitive me punëtorët nga rajoni.

“Ishte ajo ndjenjë e fortë që ishte vendimtare për disa që të zgjidhnin rajonin për investimin e tyre,” tha ajo.

Ekrem Turajlic, një drejtor në kompaninë më të madhe farmaceutike të Bosnjës, Bosnalijek, e cila eksporton kryesisht në Rusi, Lindjen e Mesme dhe Ballkan, ishte gjithashtu optimist për zgjerimin e një rrjeti blerësish evropianë.

“Ne po shohim padyshim më shumë interes nga klientët evropianë për t’u kthyer te furnizuesit që janë më afër se Azia,” tha Turajlic.

Martin Grabe i Gjermanisë Trade & Invest tha se vendet e Ballkanit Perëndimor në përgjithësi shiheshin si të qëndrueshme, por se duhet të zgjidhnin qartë rrugën që do të ndiqnin dhe nëse do të punonin drejt integrimit në Bashkimin Evropian.

©kumtari.al

Read Previous

BE kërkon rrugë tokësore për të mposhtur bllokadën e Detit të Zi për eksportimin e drithërave nga Ukraina

Read Next

Çfarë të presim tjetër nga Kina?

Leave a Reply

Your email address will not be published.