Keni implante gjiri? Studimi izraelit paralajmëron se ato shkaktojnë probleme autoimune, mendore- lejimi i tij gabim historik shkencor

Mungesa e mbikëqyrjes nga FDA, të dhënat për efektet anësore të fshehura nga kompanitë rezultuan në komplikime të rënda autoimune dhe mendore – Leja në vitet 1960 për të lejuar teknologjinë ishte një “gabim historik mjekësor”

Vendimi në vitet 1960 nga komuniteti mjekësor për të lejuar implantet e gjirit, përdorimi i silikonit për kirurgji estetike dhe rindërtim ishte një “gabim historik mjekësor”,

thonë shkencëtarët në Universitetin Ariel, Qendrën Mjekësore Sheba, Fakultetin e Mjekësisë Sackler të Universitetit të Tel Avivit dhe Ministrinë e Shëndetësisë të Federatës Ruse.

“Shoqëria mjekësore gabimisht e konsideroi silikonin si një material inert në lidhje me trupin e njeriut dhe sistemin imunitar,” shkroi ekipi i kryesuar nga imunologu i TAU Prof. Yehuda Shoenfeld dhe biologu molekular i Universitetit Ariel Dr. Gilad Halpert në numrin e fundit të IMAJ, revista në gjuhën angleze e Shoqatës Mjekësore të Izraelit, nën titullin “Sëmundja e gjirit silikoni [SBI] si një shembull klasik i sindromës autoimune/inflamatore të shkaktuar nga adjuvanti”.

“Shoqëria mjekësore gabimisht e konsideroi silikonin si një material inert në lidhje me trupin e njeriut dhe sistemin imunitar.”

Me kalimin e viteve dhe në mbarë botën, shumë raporte janë grumbulluar në lidhje me efektin e dëmshëm të implanteve silikonit në shëndetin e njeriut dhe është ngritur një debat i madh në lidhje me sigurinë e këtyre implanteve.

Ekipi i shkencor intervistoi shumë gra me SBI që kishin lodhje të rëndë, depresion, dhimbje të përhapur, palpitacione, humbje të kujtesës, sy të thatë dhe gojë të thatë, dhe një lloj të rrallë limfome (kanceri i gjakut) midis komplikimeve të tjera.

Disa grave iu dhanë medikamente kundër depresionit dhe psikotike që nuk ua përmirësonin gjendjen dhe madje i përkeqësonin ato.

“Të dy klinicistët dhe shkencëtarët duhet të punojnë së bashku për të gjetur alternativa ndaj implanteve silikoni dhe për të gjetur trajtime për simptoma të rënda të raportuara nga gratë me SBI dhe nga pacientë të tjerë me çrregullime të dyshuara të lidhura me disautonominë autoimune,” shkruhet në studim.

Silikoni nuk është një material natyral, por një “polimer i degëzuar që është fabrikuar nga atomet e silicës… Ekspozimi i gjatë i njerëzve ndaj silicës është treguar se shkakton sëmundje autoimune, në të cilat sistemi imunitar i trupit sulmon indet dhe organet në trup.

Pasi u dëgjuan shumë ankesa, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) vendosi një moratorium për implantet silikoni midis 1992 dhe 1996. “Më vonë, FDA lejoi përdorimin e tyre nëse kompanitë që i shisnin ato jepnin informacione përkatëse në lidhje me raportet e pacientëve për efektet anësore dhe manifestimet klinike pas implantimeve”, shkruan autorët.

Por në fakt, kompanitë vazhduan të shesin implantet dhe nuk raportuan informacionin e kërkuar nga FDA.

Një grup në Holandë raportoi se mikrogrimcat e një polimeri mund të migrojnë në tiroide, zorrë, palcë kurrizore dhe madje edhe gji në një grua që i ishte nënshtruar implantimit dhe ajo vdiq nga kanceri i gjirit.

Një studim i madh izraelit i botuar në International Journal of Autoimmunity në 2018, duke krahasuar 20,000 gra SBI me 100,000 kontrolle zbuloi se shumë që morën implante silikoni zhvilluan sindromën Sjogren (sytë e thatë dhe gojën e thatë), sarkoidozën (njolla të vogla të indeve të kuqe dhe të fryra zhvillohen në organet e trupit); artriti reumatoid dhe fibromialgjia (që shkakton dhimbje në të gjithë trupin, probleme me gjumin, lodhje dhe shpesh shqetësime emocionale dhe mendore).

Studiuesit u kërkuan ofruesve të kujdesit shëndetësor, mjekëve të familjes, kirurgëve plastikë dhe reumatologëve që “të jenë më të vetëdijshëm për lidhjen e implanteve të gjirit me silikon” dhe manifestimeve klinike të raportuara nga pacientët e tyre.

Një alternativë ndaj implanteve është yndyra nga vetë pacientja në gjoks për rindërtim pas heqjes së tyre për shkak të kancerit të gjirit; kjo nuk shkakton asnjë reagim nga sistemi imunitar./ The Jerusalem Post- shqip/ Kumtari.al

Read Previous

Shkollat në shtetin amerikan prezantojnë deklaratat biologjike të gjinisë, shpërthen OJF-ja: Totalitarizëm, axhendë anti-LGBTQ

Read Next

Drejtori fondacionit gjerman ‘Konrad Adenauer’: Situata është e rëndë, korrupsioni largoi rininë nga Shqipëria