Katapulta: Historia e gjatë e mekanizmit mesjetar të rrethimit

Një nga imazhet më ikonike të mesjetës evropiane është kalaja. Kjo strukturë mbrojtëse shpesh ishte shumë e fortifikuar dhe u siguronte banorëve të saj sigurinë shumë të nevojshme. Zakonisht ishte mjaft e vështirë për një armik të kapte një kështjellë, dhe për këtë, një ushtri sulmuese kishte nevojë për mekanizëm rrethimi. Katapulta ishte një nga makineritë më efikase të luftës.

Onager romak

Katapulta ishte një armë e përdorur që nga kohërat e lashta. Në formën e tij më themelore, katapulta mund të përshkruhet si një “gurëhedhës me një krah”. Në botën romake, një mekanizëm rrethimi i ngjashëm me katapultën, i njohur si ‘onager’ (që do të thotë “gomar i egër”) përdorej kur romakët rrethonin një armik. Një sugjerim për origjinën e këtij emri është se romakët i krahasuan gurët që u hodhën nga katapulta me shkëmbinjtë e nisur pas thundrave galopante.

Një sugjerim alternativ është që pajisja kërceu kur gjuajti predha. Një lloj tjetër katapulte, i cili kishte një hobe, njihej si ‘akrepi’, pasi një goditje nga kjo pajisje raportohet se i ngjan lëvizjes së bishtit të një akrepi.

A Roman onager with sling (‘Scorpion’).
Një onager romake me hobe (“Akrep”)

Katapulta tërheqëse kineze

Sidoqoftë, përdorimi i katapultave nuk ishte i kufizuar vetëm në ushtrinë romake. Ka të dhëna që tregojnë se katapulta është përdorur edhe nga ushtritë e Kinës së lashtë. Për shembull, gjatë periudhës së hershme të pranverës dhe vjeshtës (shek. 8 – 7 para Krishtit), ekzistonte një makinë e quajtur “hui” që u përdor nga mbreti i Zhou kundër Dukës së Zheng-ut gjatë një beteje në 707 para Krishtit. Duke qenë se fjala ‘hui’ nuk ekziston më, ne nuk mund të jemi plotësisht të sigurt për kuptimin e saj. Sidoqoftë, studiuesit nga dinastia Han e interpretuan këtë pajisje si një katapultë.

Një përmendje më e qartë e katapultës në burimet kineze mund të gjendet në tekstet mohiste të periudhës së Shteteve ndërluftuese (shek. V – III para Krishtit). Në këto tekste, katapultat operoheshin duke përdorur parimin e levës dhe njihen si katapultë tërheqës. Këto pajisje mund të përdoren ose nga rrethuesi ose nga të rrethuarit. Si një armë e përdorur nga të rrethuarit, katapulta tërheqëse mund të përdoret për të sulmuar kullat e rrethimit të armikut dhe për të hedhur objekte ndaj trupave të armikut ose për t’i vrarë ose për të prishur formacionin e tyre.

Ancient Chinese mobile catapult cart.
Karroca e lashtë e lëvizshme e katapultës kineze.

 

Katapultat Torsion

Në perëndim, përkundrazi, katapultat vepronin sipas një parimi tjetër. Në vend të përdorimit të teknikës së levës, katapultat evropiane funksiononin sipas mekanikës së rrotullimit. Kjo teknologji u prezantua fillimisht nga grekët, dhe më vonë u adoptua nga romakët.

Nga Mesjeta Evropiane, u zhvillua një variant i ‘onager’ romak. Ky quhej mangonel, që do të thotë “një motor lufte” (mangoneli mund t’i referohet edhe motorëve të tjerë të rrethimit). Dallimi kryesor midis një ‘onager’ dhe një mangoneli është se ky i fundit lëshoi predha nga një tas fiks dhe jo nga një hobe. Kjo do të thoshte që në vend të një predhe të madhe, të vetme, mangoneli mund të përdorej gjithashtu për të lëshuar disa predha më të vogla.

Detaje të një miniaturë të një mangoneli të krijuar nga Nicholas Polo, vëllai i tij dhe djali i tij, për rrethimin e Saianfu.

 

Evolucioni i Trebuchet

Katapulta përfundimisht evoluoi në trebuchet kundër-peshës me varëse, një motor rrethimi që kishte saktësi dhe rreze shumë më të madhe, si dhe një trajektore më të lartë se katapulta. Ndërsa trebuchet dominoi fushën e betejës evropiane për disa shekuj, ajo shpejt u vjetërua në Kinë për shkak të futjes së armëve të barutit.

Ilustrim i shekullit të 13-të i mongolëve që rrethojnë një qytet të Lindjes së Mesme duke përdorur një trebuchet

Ardhja e barutit në Evropë sinjalizoi edhe fundin e përdorimit të gjerë të këtyre motorëve rrethues. Sidoqoftë, përdorimi i fundit i madh i katapultave në betejë thuhet se ka ndodhur gjatë Luftës së Parë Botërore, kur trupat franceze përdorën këto pajisje për të hedhur granata në llogore gjermane./ Ancient origins

Ushtarët francezë duke përdorur një katapultë granate në Luftën e Parë Botërore.

© Kumtari.al

Read Previous

Tjetër rast abuzimi me të mitur, këtë radhë një punonjës policie abuzuesi

Read Next

Manchester United e mbyll me Pogba-n