Ja se si të identifikoni mentalitetin e tufës.

Në investim, si në shumicën e sferave të jetës, ia vlen të kujtoni pyetjen retorike të fëmijërisë : “Nëse miqtë tuaj do të hidheshin nga një urë, a do ta bënit edhe ju?”

Dëshira për të shkuar pas asaj që bën grupi dhe frika se çfarë mund të ndodhë nëse nuk e bëni, është e lidhur me trurin tuaj të kafshës, thotë Brad Klontz, një planifikues financiar i certifikuar dhe profesor i psikologjisë financiare në Universitetin Creighton. “Mendoni për njerëzit e parë,” thotë ai. “Njerëzit që nuk u interesonte se çfarë bënin njerëzit e tjerë – fisi i dëboi ose i vrau.”

Megjithatë, kjo nevojë për të vazhduar me tufën mund t’ju dëmtojë financiarisht në planin afatgjatë. “Ai instinkt i mentalitetit të tufës është ai që i dëmton më shumë investitorët, veçanërisht gjatë flluskave,” thotë ai. “Nëse mendoni se jeni imun ndaj tij, atëherë është më e rrezikshmja.”

Ja pse mund të jeni të ndjeshëm ndaj këtij paragjykimi të rrezikshëm financiar dhe çfarë mund të bëni për ta kapërcyer atë.

Si të identifikohet mentaliteti i tufës

Nëse ndiqni këdo që flet për tregjet në mediat sociale, me siguri e keni ndjerë tërheqjen e tufës, thotë Klontz. “E shoh kudo dhe e ndjej vetë”, thotë ai. “Unë mendoj, ‘Mos e bëj këtë’, por më pas, ‘Ndoshta duhet. A duhet të blej dogecoin? Është një shaka, por kjo nuk do të thotë se njerëzit nuk po bëjnë para.’ Ky lloj mendimi është i madh tani.”

Të nxitur nga komunitetet online, njerëzit janë drejtuar në investime spekulative, të tilla si kriptomonedha dhe të ashtuquajturat aksione “meme”, pa shqyrtuar bazat themelore të investimeve ose rreziqet që vijnë së bashku me to, thotë Klontz.

Falë kësaj kërkese, shumë investitorë të hershëm kanë fituar para në këto tregti. Dogecoin aktualisht tregtohet për 33 cent për monedhë, një humbje prej 50% nga vendi ku rezultoi pas një furie tregtare në fillim të majit, por shumë më tepër se fraksionet e një centi që shkoi në fillim të vitit.

Ky sukses ka përforcuar zërat në mediat sociale që mund t’i çojnë investitorët në rrugë të rrezikshme, thotë Klontz. “Ka kaq shumë këshilla për mbeturina që janë vërtet të dëmshme,” thotë ai. “Pashë dikë në Twitter duke thënë se askush nuk ka nevojë të zotërojë obligacione. Kjo jo vetëm që injoron situatat individuale financiare të njerëzve, por, a e dini se obligacionet trondisin aksionet për 20 vjet, apo jo?

“Duket se ka një mashtrim kolektiv kur tregjet po lëvizin në një mënyrë të caktuar.”

Si të shmangni ndjekjen e tufës

Ndjekja e tufës mund të ketë pasoja të rënda, thotë Klontz. Për shembull, nëse jeni të mbiekspozuar ndaj investimeve spekulative, një pjesë e madhe e portofolit tuaj mund të tronditet kur tregu tërhiqet. “Ju nuk e kuptoni se është një gabim kur blini,” thotë ai. “Gabimi ndodh më vonë, kur ka një korrigjim.”

Ekspertët financiarë sugjerojnë tre mënyra për t’u siguruar që po i mbani investimet në rrugën e duhur dhe nuk do të përfshiheni nga entuziazmi i turmës.

1. Përqendrohuni në qëllimin tuaj përfundimtar

Në mënyrë ideale, qasja juaj ndaj investimit nuk do të sillet rreth asaj që mund të bëni tani, por më tepër rreth vendit ku dëshironi të përfundoni, thotë Roger Ma, një CFP në lifelaidout dhe autor i librit “Punoni paratë tuaja, jo jetën tuaj”. “Gjithçka fillon me qëllimet tuaja, duke kuptuar se çfarë dëshironi dhe duke përafruar investimet tuaja me ato qëllime,” thotë ai.

“Nëse investoni në këtë mënyrë, ka më pak gjasa që ta keni atë FOMO. Ju mund të thoni, ‘Ryan bëri një mori parash me kripto, mirë për të.’ Por nëse investoni për qëllimet tuaja, mund të vazhdoni jetën tuaj të gëzuar.”

2. Merrni frymë

Në një studim të kohëve të fundit të paragjykimeve financiare, studiuesit në Morningstar rekomandojnë investitorët të krijojnë “gunga shpejtësie” për të mbajtur veten nga marrja e vendimeve impulsive të portofolit. Kjo mund të nënkuptojë se ju vendosni një periudhë pritjeje tre-ditore përpara se të lejoni veten të blini një investim të ri.

Qëllimi është të lejoni trurin tuaj racional të arrijë në impulset tuaja emocionale: “Në këto situata, ne nuk jemi racionalë. Ne jemi duke racionalizuar”, thotë Klontz. “Ne kemi një përgjigje emocionale dhe më pas nxjerrim një argument për të.” Pauza ju lejon të merrni parasysh të menduarit pas vendimeve tuaja investuese

3. Investoni me një qëllim

Asnjë nga këto nuk do të thotë se nuk do të fitonit para në planin afatgjatë duke investuar në kriptomonedha ose aksione spekulative. Por këshilltarët financiarë rekomandojnë t’i kushtoni vetëm një pjesë të vogël të portofolit tuaj – jo më shumë se 5% deri në 10% – këtyre mjeteve, me pjesën tjetër të orientuar drejt rritjes së qëndrueshme. Nëse bëni investime më të rrezikshme, sigurohuni që të keni një arsyetim që shkon përtej: “Unë mendoj se do të rritet”.

“Ndoshta supozoni se bitcoin do të jetë po aq i mirë sa ari, ose gjysmë më i mirë. Ndoshta ju mendoni se do të jetë një monedhë rezervë globale. Ka para për t’u bërë sipas këtyre skenarëve, ” tha së fundmi Doug Boneparth, një CFP dhe themelues i Bone Fide Wealth në New York City,. “Çdo investitor serioz në këtë hapësirë duhet të ketë një tezë se pse po blen. “Deri në hënë” nuk është një tezë.”/CNBC

kumtari.al

Read Previous

Gjushi mund Baba Takun për një vend në formacion bazë në Bashkinë Durrës

Read Next

Lojërat më të mira të tabelës të botës së lashtë