Indeksi Global i Drejtësisë/ Shqipëria në vendin e 78 nga 120 shtete, përkeqësohet me 4 vende në vitin e reformës

Edhe pse Shqipëria ka bërë një reformë thelbësore në sistemin e drejtësisë, duke vënë në funksion institucione të reja dhe një proces të gjatë vettingu për gjyqtarët dhe prokurorët, Shqipëria bëri hapa pas në Indeksin Global për sundimin e ligjit në vitin 2020 i publikuar nga “World Justice Project”, një institut ndërkombëtar me qendër në Shtetet e Bashkuara, i fokusuar për kërkime në fushën e ligjit.

Në indeksin global të vitit 2020 që përfshiu 128 vende, Shqipëria u rendit në vendin e 78, për cilësinë e funksionimit të drejtësisë duke u përkeqësuar në renditje me 4 vende në raport me vitin 2019.

Gjithashtu në vlerësimin total Shqipëria mori 0.5 pike me një rënie 0,01 në krahasim me vitin 2019. Vlerësimi është bërë nga 0 tek 1, ku më afër zeros nënkupton vlerësim të dobët dhe afër 1 vlerësim të lartë.

Shqipëria kishte renditjen më të keqe në rajon dhe gjithashtu kishte përkeqësimin më të lartë të indeksit nga vendet e tjera në raport me vitin 2019.

Serbia u rendit në vendin 75 dhe u përmirësua me 5 vende në raport me vitin 2019.

Bosnja u rendit në vendin e 64 me një përkeqësim dy vende në krahasim me vitin 2019.

Maqedonia u rendit në vendin e 58 me përkeqësim 1 vend në raport me vitin paraardhës.

Renditen më të mirë në Rajon e kishte sistemi i drejtësie në Kosovë, duke u renditur në vendin e 54 nga 128 vendet në studim duke ruajtur të njëjtin pozicion si në vitin 2019. Nga vendet e Europës Lindore dhe Azisë Qendrore Shqipëria kishte përkeqësimin më të madh në cilësinë e sistemit të drejtësisë në vend gjatë vitit 2020.

Shqipëria mori pikë shumë të ulëta në luftën ndaj korrupsionit, në të cilën u rendit në vendin e 100 në 128 vende dhe gjithashtu vlerësim të ulët mori shërbimet qeveritare në fushën e drejtësisë. Drejtësia dhe zbatimi i ligjit nga ana e qeverisë mori 0.45 dhe në këtë drejtim Shqipëria u rendit në vendin 96 në 128 vende.

Vlerësimet më të larta Shqipëria i mori në fushën e rendit dhe sigurisë publike, ku vendi ynë u rendit i 36-ti, dhe të drejtat e njeriut ku i rendit i 54-ti.

Sipas indeksit, në dhjetë vendet e para, për cilësinë e lartë të funksionimit të drejtësinë vijnë Danimarka, Norvegjia, Finlanda, Suedia, Holanda, Gjermania, Zelanda e Re, Austria, Kanadaja dhe Estonia.

Ndërsa në anën tjetër të shkallës, me sistemin më të dobët të Drejtësisë vijnë Kamboxhia, Congo, Egjipti, Kameruni, Mauritania, Afganistani, Bolivia dhe Pakistani.

 

Monitor.al

Read Previous

Studimet ngrenë alarmin/ Vetëm tre netë radhazi gjumi të pamjaftueshëm shkatojnë probleme të rënda fizike dhe mendore

Read Next

Shqipëria në batakun e Lindjes së Mesme, plani i fshehtë turk për Vëllazërinë Muslimane, përfshihet edhe Egjipti