Fuga: Pa u hedhur në koshin e plehrave ligji për arsimin e lartë, as mos prisni ndonjë gjë të hajrit!

Kumtari:  Profesor Fuga ju jeni pedagog prej vitesh, unë kam hasur një konsensus tepër interesant, pozitiv, të shumë ish studentëve tuaj për ju. 

A mund të më përmblidhni shkurtimisht gjendjen e arsimit në Shqipëri? 

Si është arsimi, a është konkurues me vendet e tjera, krahasuar edhe me vende të rajonit apo Evropës ku ju jepni mësim? 

Prof. Fuga: Para se arsimi të japë frytet e veta, duhet që shoqëria t’i tregojë qenësisht se çfarë objektivash dëshiron të realizojë.

Për mua arsimi parauniversitar, sidomos shkolla e mesme, ka dalë komplet jashtë shinave të arsyes, të formimit bashkëkohor, dhe ka një naivitet të uluritshëm.

Teza idiote e provimit të maturës për Turin është sumumi i asaj që ndodh.

Nuk e kam me askënd, por gjykoj nga studimi i programeve dhe i pjesës dërmuese të teksteve. Ato janë dije që nuk janë veçse fjali të mbledhura pa kuptim që kërkohen të mbahen përmendsh në tru dhe nuk vlejnë për asgjë.

Krahasim me shkollën e mesme në Perëndim?

Mos bëj shaka!

Atje mësuesi i shkollës së mesme është autoritet lokal, dijetar.

Kurse universitetet nuk formojnë profesione, por ende të drejtuara te formimi abstrakt. Por kjo është histori e gjatë. E përsëris se pa u hedhur në koshin e plehrave ligji për arsimin e lartë, as mos prisni ndonjë gjë të hajrit!

-Intervista e plotë dhënë për Kumtarin: 👇

https://www.kumtari.al/interviste-ekskluzive-prof-artan-fuga-jemi-popull-i-vogel-i-duruar-adhurojme-te-fortin-inferiore-ndaj-te-huajve/

Read Previous

INTERVISTË EKSKLUZIVE/ Prof. Artan Fuga: Jemi popull i vogël, i duruar. Adhurojmë të fortin, inferiorë ndaj të huajve…

Read Next

Fuga: Mediat sociale, -si vetura, varet kush i jep.