Kthimi dinamik i SHBA në Ballkan

Stavros Tzimas

Duke e quajtur publikisht vendin e tij vetëm “Maqedoni”, Kryeministri Zoran Zaev, në një kuptim, ka shkelur rregullat e marrëveshjes së Prespës 2018; një pakt dypalësh midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut në lidhje me emrin e vendit. Sipas urdhrit të fundit ekzekutiv të Presidentit të SHBA, Joe Biden, për Ballkanin Perëndimor, Maqedonia e Veriut duhet, si rezultat, të vendoset në “listën e zezë” të Amerikës. Megjithatë, nuk duhet të jetë ky rasti. Nuk do të kishte kuptim të imponoheshin sanksione ndaj një lojtari kryesor, në një nga marrëveshjet më të rëndësishme në Ballkanin Perëndimor, në epokën e pasluftës, për atë që vetë kryeministri e përshkroi si një “gabim verbal”. Sidomos kur merret parasysh se “diversione” të tilla nga Kryeministri i Maqedonisë së Veriut nuk synojnë të neutralizojnë marrëveshjen, por më tepër të ndihmojnë mbijetesën e tij politike, e cila, në lidhje me këtë çështje, po testohet së brendshmi.

Sidoqoftë, Shtetet e Bashkuara nuk kanë ndaluar së ndjekuri progresin e marrëveshjes së Prespës dhe, siç sqaroi zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, “sanksionet do të vendosen ndaj personave që, ndër të tjera, janë përgjegjës për pjesëmarrje në pengimin e zbatimit të Marrëveshjes së Prespës të vitit 2019, Strukturës së Marrëveshjes së Ohrit 2001, Marrëveshjes së Dejtonit 1995 dhe Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB mbi statusin e Kosovës. ”

I pyetur nëse “administrata e Biden-it ka në plan ose jo të zgjasë sanksione për persona nga vendet e tjera, veçanërisht nga Greqia, e cila, si nënshkruese e marrëveshjes së Prespës, i nënshtrohet disa detyrimeve në lidhje me zbatimin e saj”, zëdhënësi u përgjigj se ” të gjithë ata që kundërshtojnë marrëveshjen e Prespës, duke përfshirë vende jo të Ballkanit Perëndimor, të tilla si Greqia, rrezikojnë të gjenden në listën e zezë të Shteteve të Bashkuara. “

Në Athinë, deklarata e zëdhënësit shkaktoi shqetësim në mesin e  atyre që kundërshtuan fuqimisht marrëveshjen dhe nuk ishin të gatshëm të pranonin pacta sunt servanda (marrëveshjet duhet të mbahen) të Kryeministrit Kyriakos Mitsotakis. Ajo u perceptua si “shantazh i gjallë” në funksion të ratifikimit të fundit, nga Parlamenti, të tre memorandumeve të dala nga marrëveshja e Prespës, veçanërisht duke marrë parasysh që para votimit, pati rrjedhje në media se disa deputetë të Demokracisë së Re do të abstenonin. Nëse ata që votuan kundër memorandumeve, do të ishin sanksionuar ose jo dhe do të vendoseshin në “listën e zezë” të SHBA, nuk do të bëhej e ditur për të ardhmen e parashikueshme. Gafa e Zaevit kur foli për një “ekip futbolli maqedonas” pa “Veriun” e dakorduar, i dha kryeministrit grek arsye të mjaftueshme për të shtyrë ratifikimin e memorandumeve duke nxjerrë partinë e tij nga pozicioni i saj i vështirë.

“Bomba” e Biden nuk ishte e kufizuar në marrëveshjen e Prespës, siç u theksua më lart, por gjithashtu kishte të bënte me partinë nacionaliste të opozitës së Maqedonisë së Veriut, VMRO-DPMNE, e cila denoncoi ato që i përshkroi si plane Amerikane për të neutralizuar strategjinë e saj të “ngrirjes” së marrëveshjes së Prespës,  duke premtuar shfuqizimin e marrëveshjes nëse vjen në qeveri.

Teksti i Biden përmend në mënyrë eksplicite marrëveshjen e Prespës, si dhe Marrëveshjen shqiptaro-sllavo-maqedonase të Ohrit për parandalimin e luftës civile (2001), Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB për përfundimin e konfliktit në Kosovë (1999) dhe Marrëveshjet e Dejtonit që i japin fund luftës së përgjakshme në Bosnje dhe Hercegovinë (1995). Dekreti i Biden shkon përtej mosmarrëveshjes Greko-Maqedonase të Veriut për emrin, duke përfshirë të gjitha marrëveshjet kryesore të përqendruara në ruajtjen e paqes dhe stabilitetit në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Duke vepruar kështu, Biden u dërgon një mesazh të qartë atyre që po ëndërrojnë ose po punojnë drejt një ri-vizatimi të hartës ballkanike: interesat amerikane nuk favorizojnë dhe as nuk do të lejojnë një ndryshim të tillë.

Nuk është sekret që në vitet e fundit, me kaosin që rrethonte administratën Trump, SH.B.A. ishte gati të paketonte çantat dhe të dilte nga Ballkani, duke e lënë rajonin të lirë për rivalët e tjerë gjeopolitikë, duke përfshirë Kinën, Rusinë dhe Turqinë, për të ndjekur qëllimet e veta në kurriz të interesave perëndimore. Mungesa e SHBA dhe paaftësia e BE për të mbajtur në anën e saj shtete më pak të zhvilluara dhe më të dobëta, çuan në krijimin e një vakumi pushteti. Në këtë vakum, themelet e katër marrëveshjeve, nga të cilat varet paqja rajonale, kishin filluar të shkërmoqen.

Idetë për rivizatimin e kufijve ballkanikë bazuar në kombësi, të tilla si ato serbe dhe shqiptare, për të zgjidhur çështjet historike nacionaliste që kanë përgjakur këtë rajon në të kaluarën, kanë qarkulluar në prapaskenë. Ide të tilla janë gjurmuar në letra jozyrtare nga takimet e zyrtarëve të lartë. Dokumenti më tronditës i këtyre dokumenteve jozyrtare pretendohet se është nga Kryeministri Slloven (ai vetë e mohon këtë, por Kryeministri shqiptar Edi Rama pretendon se e ka lexuar atë) drejtuar Brukselit duke propozuar ndarjen e Kosovës dhe Bosnjës. Ide të tjera që propozojnë shfaqjen e Shqipërisë së Madhe, Serbisë së Madhe etj., kanë mbërritur në misione diplomatike, shërbime të huaja sekrete, ose janë zbuluar për të shkaktuar përgjigje.

Peizazhi gjeopolitik ballkanik ka marrë një atmosferë të çuditshme që të kujton pragun e shpërbërjes së Jugosllavisë. Por në mënyrë që të ndodhë një proces i ngjashëm i rirregullimit të kufijve, marrëveshjet ekzistuese të lartpërmendura do të duhet të rishqyrtohen, ndoshta edhe përmes përdorimit të dhunës. Dhe për çfarë qëllimi? Krijimi i dy, ose më së shumti tre poleve të pushtetit në Ballkan: Serbia e Madhe, Shqipëria e Madhe dhe Bullgaria e Madhe. Vetoja e fundit e Sofjes në procesin e pranimit të Maqedonisë së Veriut tregon se nacionalistët bullgarë nuk kanë hequr dorë nga pretendimi i tyre për Maqedoninë e Veriut.

Cilët nga lojtarët e tjerë të Ballkanit (Greqi, Turqi, Rumani etj.) do të tolerojnë korrelacione të reja, heterogjene në rajonin e tyre fqinj? Dhe nëse do të luhej një skenar i tillë, cili do të ishte reagimi i tyre? Pas marrjes së presidencës së Biden, zëdhënësi i Departamentit të Shtetit sqaroi se Ballkani Perëndimor lidhet me sigurinë kombëtare të SHBA dhe për këtë arsye fuqia globale është kthyer në rajon për të punuar në parandalimin e kaosit të afërt. SHBA thotë se nuk do të lejojë rusët, turqit dhe kinezët të përparojnë në rajon duke zhvendosur amerikanët dhe evropianët nga ky rajon i mbindjeshëm, i cili ka gjithashtu  një rëndësi kryesore strategjike pasi kufizohet me Rusinë, gjithnjë e më agresive, dhe është zgjedhur nga kinezët si porta e tyre drejt Evropës. Më 9 qershor, Presidenti Biden shpalli doktrinën e tij për Ballkanin Perëndimor, në të cilin, aderimi në marrëveshjet e paqes do të jetë themeli i stabilitetit.

|Ekathimerini / Përgatiti në shqip kumtari.al|

 

Read Previous

Shqipëria, me numrin më të madh të bizneseve në rajon, që sigurojnë 75-100% të të ardhurave nga tenderët publikë

Read Next

Vritet Presidenti i Haitit / Sulmohet me armë në rezidencen e tij