Eksperimentet nuk arrijnë të vërtetojnë se vaksinat Covid-19 përmbajnë substanca të rrezikshme

Një mjeke amerikane paralajmëron për mos marrjen e vaksinave Covid-19, duke pretenduar se një eksperiment që ajo kreu zbuloi një “objekt ose organizëm” me tentakula në vaksinën e Moderna. Por ekspertët thonë se eksperimenti nuk është kryer në kushte të përshtatshme dhe se rezultatet e tij nuk mund të verifikohen, dhe se pretendimi i mjekes se vaksina e Johnson & Johnson përmban grafen është i rremë.

“Dr. Carrie Madej: Laboratori i parë i SHBA-së shqyrton flakonet e ‘vaksinave’, zbulohen gjetje të tmerrshme,” pretendon titulli i 29 shtatorit 2021, një video që është parë më shumë se 2.5 milionë herë në platformën e ndarjes së videove Rumble. Klipi është një segment nga Stew Peters Show, një program që AFP e ka kontrolluar më parë për përhapjen e pretendimeve të rreme në lidhje me vaksinat Covid-19.

Madej, një mjeke osteopatike, u kontrollua më parë nga ekipi i AFP në Poloni dhe zbuluan pretendime të rreme se vaksina Covid-19 mund të ndryshojë gjenomin njerëzor.

Në intervistën me Peters, ajo pretendon se ekzaminoi një shishe të vaksinës Moderna Covid-19 nën një mikroskop të përbërë dhe pa një “objekt ose organizëm — nuk jam e sigurt se si ta quaj — që kishte tentakula që vinin prej tij. Dhe ishte në gjendje të ngrihej lart.” Ajo më tej paralajmëron: “Kjo nuk supozohet të injektohet tek qeniet njerëzore, veçanërisht tek fëmijët”.

Videoja u përhap në Instagram dhe Bitchute dhe qarkulloi me titra në frëngjisht. Ajo çoi gjithashtu në pretendime të rreme se vaksina përmban “parazitë” të cilët AFP i hodhi poshtë më parë.

Videoja është shembulli më i fundit i postimeve në mediat sociale që përmbajnë pretendime të pasakta që janë përhapur në internet për vaksinat, ndërsa shtetet kërkojnë të imunizojnë popullsinë e tyre kundër Covid-19.

Por disa studiues i thanë AFP se eksperimenti i referuar në video ishte i pasaktë dhe nuk mund të siguronte prova se vaksinat përmbajnë përbërës të rrezikshëm. Pretendimit i mungon gjithashtu besueshmëria sepse nuk ka asnjë mënyrë për të verifikuar, në mënyrë të pavarur, nëse Madej ka analizuar në të vërtetë shishet e vaksinës.

Virginie Serin, një studiuese në Centre d’Élaboration de Matériaux et d’Etudes Structurales dhe sekretarja e përgjithshme e Société Européenne de Microscopie (EMS), tha më 21 tetor se pretendimi është fals dhe eksperimenti që përshkroi Madej nuk ishte kryer me rigorozitet shkencor.

Ajo shpjegoi se një eksperiment, për të vlerësuar përmbajtjen e një vaksine, do duhej të kryhej normalisht në një dhomë të ftohtë, “sterile, për t’u siguruar që nuk do të ndodhte asnjë reagim”. Në video, Madej përshkruan reagimet që ajo vëzhgoi të ndodhnin kur kampioni arriti temperaturën e dhomës.

“Kjo nuk është një analizë shkencore që mund të japë një rezultat të vlefshëm,” tha Serin, duke shtuar se video duket se është krijuar “për të manipuluar njerëzit që nuk kanë aftësi në këtë fushë”.

U vunë në pikëpyetje edhe pamjet që pretendohej se ishin nga mikroskopi i Madej.

Profesori i biologjisë qelizore Philippe Roingeard tha më 19 tetor se imazhet përshkruajnë “gjëra që shihen zakonisht në mikroskopin optik”.

Duket se është “papastërti që shihni rregullisht kur vëzhgoni diçka në një rrëshqitje qelqi. Mund të jetë pak papastërti ose pak papastërti që futet midis rrëshqitjes dhe mbulesës së xhamit”, ose mund të jetë duke shfaqur “defekte” në mbulesën e xhamit, tha ai.

Roingeard, i cili ka publikuar një fotogaleri të viruseve nën mikroskop, tha se imazhi nga Madej “nuk ka të bëjë fare me vaksinën. Ju mund të shikoni të njëjtën gjë në një pikë ujë rubineti”. Ai tha se për të ekzaminuar plotësisht vaksinën do t’ju duhet të përdorni një mikroskop elektronik më të fuqishëm.

Jose Maria Valpuesta, studiues në biokimi dhe biologji molekulare dhe president i EMS, ishte në të njëjtin mendim. Kushdo që vendos një pikë uji nën mikroskop “do të jetë në gjendje të shohë diçka të lëvizë”, tha ai në tetor 2021.

Ai theksoi se Madej pretendon se ka përdorur një shishe vaksine që ishte e hapur dhe ishte përdorur një herë. “Aty mund të kishte hyrë çdo gjë, mund të kishin hyrë papastërti”, tha ai.

Valpuesta e përmblodhi videon duke thënë: “Jam absolutisht i bindur se e gjithë kjo është e rreme, nuk është aspak një kafshë, apo një krijesë nga hapësira”.

Në mënyrë të ngjashme, Jung Jae-hun, i cili mëson mjekësinë parandaluese në Kolegjin Universitar të Mjekësisë dhe Shkencës Gachon, tha më 19 tetor se “të gjitha vaksinat prodhohen në një mjedis steril, të pandryshuar nga patogjenë ose viruse të tjerë, e lëre më parazitë të tërë”.

Moderna nuk i ishte përgjigjur kërkesës së AFP për koment deri në kohën e publikimit.

“Material superpërçues”

Madej tha gjithashtu se ajo vuri re se mostra e saj ndryshoi ngjyrë kur drita e bardhë nga mikroskopi e goditi atë dhe pretendon se “materiali superpërçues mund ta bëjë këtë”.

“Një material superpërçues do të ishte diçka si një sistem informatik i injektueshëm”, shton ajo, duke pretenduar se “kjo është provë se ata po vendosin një sistem operativ brenda njerëzve”.

Kjo është e rreme. E pyetur për një pretendim të ngjashëm në korrik 2021, Catherine Klapperich, profesoreshë e inxhinierisë biomjekësore në Universitetin e Bostonit, tha: “Nuk ka asgjë mekanike, nuk ka asgjë elektrike, nuk ka asgjë magnetike” në vaksina.

AFP më parë ka hedhur poshtë pretendimet e shumta se vaksina përmban mikroçipe.

Johnson & Johnson

Në gjysmën e dytë të videos, Madej thotë se ka analizuar edhe një shishe të vaksinës Johnson & Johnson dhe pohon: “Ka padyshim një substancë që dukej si grafen. Të gjitha kishin struktura të ngjashme me grafenin.”

Por Johnson & Johnson i tha AFP se përbërësit e vaksinës së saj Janssen Covid-19 janë të disponueshme publikisht në dokumentet e dhëna zyrtarëve shëndetësorë të SHBA. Në një deklaratë të dërguar me email më 22 tetor, kompania tha: “Përbërësi aktiv për vaksinën Covid-19 është Ad26.COV2.S.” Përbërësit joaktivë, thuhet në deklaratë, “janë si më poshtë: monohidrat acid citrik, dihidrat citrat trisodium , alkool, hidroksipropil betadex, polisorbat 80, klorur natriumi, hidroksid natriumi, acid klorhidrik dhe ujë.”

Përbërësit e vaksinave të tjera kundër Covid-19 të autorizuara për përdorim në SHBA dhe Kanada (Pfizer-BioNTech, Moderna dhe AstraZeneca) janë gjithashtu publike dhe nuk përfshijnë grafen — një material që shkencëtarët po kërkojnë për aplikime biomjekësore që ka ngjallur shqetësime në lidhje me toksicitetin.

Profesor Hong Byung-hee, një ekspert në nanomaterialet në Universitetin Kombëtar të Seulit, i tha AFP-së në korrik 2021: “Grafeni po testohet për qëllime biomjekësore, duke përfshirë vaksinat, por këto aplikime janë ende në një fazë eksperimentale dhe pritet një rrugë e gjatë përpara. ato bëhen të disponueshme në treg pas provave klinike.”

Ekspertët kanë hedhur poshtë pretendimet e shumta të rreme për grafenin në vaksina./AFP

©kumtari.al

Read Previous

Vijojnë ndryshimet në Policinë e Shtetit

Read Next

Robert Levandovski fitues i Topit të Artë?