COP26 i skadon afati / Nuk ka ende marrëveshje për klimën, bisedimet vazhdojnë

Negociatorët në konferencën e Kombeve të Bashkuara për krizën klimatike COP26 në Glasgow vazhdojnë të bëjnë pazare se si të ndalojnë ndryshimet katastrofike klimatike në ditën e fundit të samitit, raporton Aljazeera, përcjell Kumtari.

Pas gati dy javësh bisedimesh, pothuajse 200 vendet e përfaqësuara në COP26 mbeten në mosmarrëveshje për një sërë çështjesh, duke përfshirë mënyrën se si vendet e pasura kanë për detyrë të kompensojnë të varfrit për dëmet e shkaktuara nga fatkeqësitë e shkaktuara nga klima dhe sa shpesh duhet t’u kërkohet kombeve të përditësojnë premtimet e tyre për emetimet.

Një projekt-marrëveshje e re u publikua të premten, e cila ndonëse ruan një kërkesë qendrore për vendet për të vendosur premtime më të ashpra klimatike vitin e ardhshëm, përdori një gjuhë më të dobët se ajo e mëparshme për t’u kërkuar vendeve që të heqin dorë nga subvencionet për lëndët djegëse fosile, të cilat janë burimet kryesore të krijuara nga njeriu, shkaku i ngrohjes globale.

Ndërkohë, protestuesit vazhduan thirrjet për një marrëveshje më të fortë. 

©kumtari.al

Read Previous

Arrestohet 51-vjeçari në Tiranë, i dyshuar për vjedhje banesash

Read Next

Basha ka vota për garën e Tiranës më pak se Halim Kosova, me fakte.