Çfarë ishte COP26 dhe çfarë u ra dakord në konferencën e klimës në Glasgow?

Mbretëria e Bashkuar ka pritur samitin COP26 në Glasgow – që synon të vendos nën kontroll ndryshimin e klimës.

Është arritur një marrëveshje – Pakti i Glasgout për Klimën – por disa liderë dhe aktivistë tashmë kanë thënë se masat nuk shkojnë aq larg sa duhet.

Çfarë është COP26 dhe pse po ndodh?

Bota po ngrohet për shkak të emetimeve nga lëndët djegëse fosile të përdorura nga njerëzit, si qymyri, nafta dhe gazi.

Ngjarjet ekstreme të motit të lidhura me ndryshimet klimatike – duke përfshirë valët e të nxehtit, përmbytjet dhe zjarret në pyje – po intensifikohen. Dekada e kaluar ishte më e ngrohta e regjistruar dhe qeveritë bien dakord se nevojitet urgjent veprim
kolektiv.

Për COP26, 200 vendeve iu kërkuan planet e tyre për të ulur emetimet deri në vitin 2030. COP do të thotë “Konferenca e Palëve” dhe ky ka qenë samiti i 26-të vjetor.

Sipas Marrëveshjes së Parisit të vitit 2015, vendeve iu kërkua të bënin ndryshime për të mbajtur ngrohjen globale “shumë poshtë” 2C – dhe të përpiqeshin të synonin 1.5C – në mënyrë që të parandalonin një katastrofë klimatike.

Qëllimi është që të vazhdojmë të reduktojmë emetimet derisa të arrijnë net zero në vitin 2050.

 

Çfarë është rënë dakord në COP26?

Pakti u kërkon vendeve të ripublikojnë planet e tyre të veprimit për klimën, me objektiva më ambicioze për reduktimin e emetimeve për vitin 2030, deri në fund të vitit të ardhshëm.

Teksti i marrëveshjes thekson nevojën që vendet e zhvilluara të rrisin paratë që u japin vendeve që tashmë vuajnë efektet e ndryshimeve klimatike, përtej objektivit aktual prej 100 miliardë dollarësh.

 

Pse ka rëndësi?

Marrëveshja – edhe pse jo ligjërisht e detyrueshme – do të përcaktojë axhendën globale për ndryshimet klimatike për dekadën e ardhshme.

A shkon mjaft larg?

Teksti për eliminimin e përdorimit të qymyrit është i dobët dhe i angazhon vendet vetëm për “të pakësuar” të qymyrit. Drafti i mëparshëm kishte thënë “përfundim” por kjo u ndryshua pas një ndërhyrjeje të minutës së fundit nga India dhe Kina.

Marrëveshja ende kërkon “përfundim” të subvencioneve “joefikase” për lëndët djegëse fosile.

Çfarë u vendos tjetër në Glasgow?

Bashkëpunimi SHBA-Kinë

Në një njoftim të befasishëm, SHBA dhe Kina u zotuan të rrisin bashkëpunimin për klimën, gjatë dekadës së ardhshme.

U ra dakord për një sërë çështjesh, duke përfshirë:
emetimet e metanit
kalimi në energji të pastër
dekarbonizimi

Deklarata e përbashkët thotë se të dyja palët “do të kujtojnë angazhimin e tyre të vendosur për të punuar së bashku” për të arritur objektivin e temperaturës 1.5C të përcaktuar në Marrëveshjen e Parisit të vitit 2015.

 

Pse ka rëndësi?

Si dy emetuesit më të mëdhenj të CO2 në botë, një marrëveshje midis SHBA-së dhe Kinës shihet si kritike për të mbajtur kufirin e rritjes së temperaturës prej 1,5 gradë celsius brenda mundësive.

Kina ka qenë më parë ngurruese për të trajtuar emetimet e saj të brendshme të qymyrit në afat të shkurtër – kështu që kjo deklaratë shihet si njohje e nevojës për veprim urgjent.

A shkon mjaft larg?

Organizatat duke përfshirë Greenpeace International e kanë mirëpritur deklaratën e përbashkët. Megjithatë, drejtoresha ekzekutive e saj, Jennifer Morgan, paralajmëroi gjithashtu se të dy vendet duhet të tregojnë përkushtim më të madh për arritjen e qëllimeve klimatike.

 

Pemët

Cili është njoftimi?

Udhëheqësit nga më shumë se 100 vende të botës, që përfaqësojnë rreth 85% të pyjeve të botës, premtuan të ndalojnë shpyllëzimin deri në vitin 2030.

Pse ka rëndësi?

Pemët mund të thithin sasi të mëdha të dioksidit të karbonit (CO2) – një nga gazet kryesore serë që i shtohet ngrohjes globale. Pra, përfundimi i shpyllëzimit shihet si një mënyrë jetike për të trajtuar ndryshimet klimatike.

 

Metani

Cili është njoftimi?

Një skemë për të ulur 30% të emetimeve aktuale të metanit deri në vitin 2030 është rënë dakord nga më shumë se 100 vende.

Pse ka rëndësi?

Metani është një nga gazrat më të fuqishëm serë, dhe aktualisht është përgjegjës për një të tretën e ngrohjes së krijuar nga njeriu. Pjesa më e madhe vjen nga një sërë aktivitetesh, si prodhimi i bagëtive dhe asgjësimi i mbeturinave.

Qymyri

Cili është njoftimi?

Më shumë se 40 vende – të cilat përfshijnë përdorues të mëdhenj të qymyrit duke përfshirë Poloninë, Vietnamin dhe Kilin – ranë dakord të largohen nga qymyri.

Pse ka rëndësi?

Qymyri është kontribuesi i vetëm më i madh në ndryshimin e klimës. Megjithëse është bërë përparim në reduktimin e përdorimit të tij, ai ende prodhoi rreth 37% të energjisë elektrike në botë në vitin 2019.

 

Paratë

Cili është njoftimi?

Rreth 450 organizata financiare, të cilat mes tyre kontrollojnë 130 trilion dollarë, ranë dakord të mbështesin teknologjinë “e pastër”, siç është energjia e rinovueshme, dhe financat e drejtpërdrejta larg industrive të djegies së karburanteve fosile.

Pse ka rëndësi?

Nisma është një përpjekje për të përfshirë kompanitë private në përmbushjen e objektivave net zero dhe për t’i angazhuar ato në sigurimin e financave për teknologjinë e gjelbër.

 

Si do t’i përmbushin vendet premtimet e tyre?

Në pjesën më të madhe, çdo angazhim i bërë në COP do të duhet të vetë-policohet.

Vetëm disa vende po i bëjnë zotimet e tyre ligjërisht të detyrueshme. Megjithatë, ekziston një shpresë që ndërsa momenti drejt net zero përshpejtohet, ai do të inkurajojë vendet të vazhdojnë.

Në teori do të ishte e mundur të vendoseshin sanksione ndaj vendeve që nuk e bëjnë këtë. Por mund të jetë gjithashtu kundërproduktive, ose të bëjë që kombet të tërhiqen nga marrëveshjet ndërkombëtare.

Fokusi i takimeve si COP26 është përpjekja për të inkurajuar çdo vend që të qëndrojë i përfshirë./BBC

© kumtari.al

Read Previous

Berat Buzhala ka njoftuar se është larguar nga Gazeta Express dhe Televizioni T7.

Read Next

Rriten aksionet e Fondacionit të Sorosit në prona dhe banka