1. Home
  2. Sociale

Category: Sociale

58 mijë nxënës më pak në një dekadë/ Arsimi i mesëm po “braktiset” nga pamundësitë ekonomike dhe emigracioni

58 mijë nxënës më pak në një dekadë/ Arsimi i mesëm po “braktiset” nga pamundësitë ekonomike dhe emigracioni

Shifrat për regjistrimet në vitin shkollor 2023-2022 zbuluan se gjithnjë e më shumë studimet në arsimin e mesëm po braktisen nga emigracioni dhe integrimi i hershëm në tregun e punës. Të dhënat e fundit të

Read More
‘Shpopullimi dhe plakja e popullsisë’/ BB: Lezha dhe Dibra me papunësinë më të madhe në rajon

‘Shpopullimi dhe plakja e popullsisë’/ BB: Lezha dhe Dibra me papunësinë më të madhe në rajon

Shqipëria shënoi rritje të madhe të punësimit pas pandemisë, por disa qytete të vendit tonë renditen të parat në Rajon për nivelin e lartë të papunësisë. Rajoni i Ballkanit historikisht ka vuajtur nga një nivel

Read More
Braktisja e hershme e arsimit nga të rinjtë, Shqipëria sa trefishi i rajonit në 2021

Braktisja e hershme e arsimit nga të rinjtë, Shqipëria sa trefishi i rajonit në 2021

Në këto 30 vite të tranzicionit, investimet e vendit në kapitalin human tregojnë përkeqësim, teksa Shqipëria ka flukset më të mëdha të braktisjes së vendit nga të rinjtë. Emigracioni, i cili është shndërruar në “profesionin”

Read More
Bie ndjeshëm prirja e shqiptarëve për të emigruar dhe qëndruar në Greqi

Bie ndjeshëm prirja e shqiptarëve për të emigruar dhe qëndruar në Greqi

Greqia po vlerësohet si një vend gjithnjë e më pak tërheqës për emigracionin shqiptar, ndryshe nga vitet e mëparshme kur ishte vendi që kishte numrin më të madh të shqiptarëve me lejeqëndrime, por edhe numrin

Read More
PD denoncon skandalin/ Thirrje drejtësisë për të hetuar Elira Kokonën

PD denoncon skandalin/ Thirrje drejtësisë për të hetuar Elira Kokonën

Sekretarja për Antikorrupsionin në Partinë Demokratike, Ledina Mandija, i ka bërë thirrje drejtësisë të hetojë skandalin qeveritar me Edlira Kokonen. Mandija në deklaratën e saj tregon se si këshilltarja e Edi Ramës, vazhdonte njëkohësisht të

Read More
Shpopullimi/ Në vitin 2022, rreth 16 mijë të rinj shqiptarë kërkuan azil në Britani

Shpopullimi/ Në vitin 2022, rreth 16 mijë të rinj shqiptarë kërkuan azil në Britani

Mbretëria e Bashkuar është bërë destinacioni kryesor ku shtetasit shqiptarë, sidomos të rinjtë, po kërkojnë që të ikin. Rruga që ata po ndjekin kryesisht është përmes kërkimit të azilit. Të dhënat përfundimtare të publikuara nga

Read More
Eurostat: Të rinjtë shqiptarë kanë privimin material dhe social më të lartë në Europë

Eurostat: Të rinjtë shqiptarë kanë privimin material dhe social më të lartë në Europë

Teksa ikja e të rinjve është kthyer në një problem vërtet shqetësues për vendin, të dhënat e Eurostat hedhin dritë mbi një nga arsyet që i nxit ata të largohen nga vendi, që lidhet me

Read More
Alarmi nga sociologët: Po ulet lindshmëria. Ikja e të rinjve po plak vendin. Eksperti: Shkak, kostot e jetesës dhe pagat e ulëta

Alarmi nga sociologët: Po ulet lindshmëria. Ikja e të rinjve po plak vendin. Eksperti: Shkak, kostot e jetesës dhe pagat e ulëta

Ikja e të rinjve dhe ulja e lindshmërisë janë dy nga fenomenet që po ndodhin prej disa vitesh në Shqipëri. Largimi masiv i të rinjve nga Shqipëria jo vetëm që po plak popullsinë, por po

Read More
Analiza/ Si po tkurret numri i të rinjve në vend

Analiza/ Si po tkurret numri i të rinjve në vend

Numri i fëmijëve dhe adoleshentëve në vend po vjen në ulje konstante, duke reflektuar si plakjen e popullsisë, ashtu dhe rënien e lindshmërisë. INSTAT ka publikuar “Treguesit e Mirëqenies së Fëmijëve, Adoleshentëve dhe të Rinjve

Read More
Shpopullimi i Shqipërisë/ 22 mijë emigrantë të rinj u regjistruan vetëm në Itali

Shpopullimi i Shqipërisë/ 22 mijë emigrantë të rinj u regjistruan vetëm në Itali

Rreth 22 mijë emigrantë të rinj shqiptarë janë regjistruar në Itali vetëm në vitin 2021, raportoi Eurostat, në shifrat e fluksit të emigrantëve në Bashkimin Europian për vitin 2021. Për Shqipërinë raportohen vetëm disa shtete,

Read More