1. Home
  2. Sociale

Category: Sociale

Braktisja e hershme e arsimit nga të rinjtë, Shqipëria sa trefishi i rajonit në 2021

Braktisja e hershme e arsimit nga të rinjtë, Shqipëria sa trefishi i rajonit në 2021

Në këto 30 vite të tranzicionit, investimet e vendit në kapitalin human tregojnë përkeqësim, teksa Shqipëria ka flukset më të mëdha të braktisjes së vendit nga të rinjtë. Emigracioni, i cili është shndërruar në “profesionin”

Read More
Bie ndjeshëm prirja e shqiptarëve për të emigruar dhe qëndruar në Greqi

Bie ndjeshëm prirja e shqiptarëve për të emigruar dhe qëndruar në Greqi

Greqia po vlerësohet si një vend gjithnjë e më pak tërheqës për emigracionin shqiptar, ndryshe nga vitet e mëparshme kur ishte vendi që kishte numrin më të madh të shqiptarëve me lejeqëndrime, por edhe numrin

Read More
PD denoncon skandalin/ Thirrje drejtësisë për të hetuar Elira Kokonën

PD denoncon skandalin/ Thirrje drejtësisë për të hetuar Elira Kokonën

Sekretarja për Antikorrupsionin në Partinë Demokratike, Ledina Mandija, i ka bërë thirrje drejtësisë të hetojë skandalin qeveritar me Edlira Kokonen. Mandija në deklaratën e saj tregon se si këshilltarja e Edi Ramës, vazhdonte njëkohësisht të

Read More
Shpopullimi/ Në vitin 2022, rreth 16 mijë të rinj shqiptarë kërkuan azil në Britani

Shpopullimi/ Në vitin 2022, rreth 16 mijë të rinj shqiptarë kërkuan azil në Britani

Mbretëria e Bashkuar është bërë destinacioni kryesor ku shtetasit shqiptarë, sidomos të rinjtë, po kërkojnë që të ikin. Rruga që ata po ndjekin kryesisht është përmes kërkimit të azilit. Të dhënat përfundimtare të publikuara nga

Read More
Eurostat: Të rinjtë shqiptarë kanë privimin material dhe social më të lartë në Europë

Eurostat: Të rinjtë shqiptarë kanë privimin material dhe social më të lartë në Europë

Teksa ikja e të rinjve është kthyer në një problem vërtet shqetësues për vendin, të dhënat e Eurostat hedhin dritë mbi një nga arsyet që i nxit ata të largohen nga vendi, që lidhet me

Read More
Alarmi nga sociologët: Po ulet lindshmëria. Ikja e të rinjve po plak vendin. Eksperti: Shkak, kostot e jetesës dhe pagat e ulëta

Alarmi nga sociologët: Po ulet lindshmëria. Ikja e të rinjve po plak vendin. Eksperti: Shkak, kostot e jetesës dhe pagat e ulëta

Ikja e të rinjve dhe ulja e lindshmërisë janë dy nga fenomenet që po ndodhin prej disa vitesh në Shqipëri. Largimi masiv i të rinjve nga Shqipëria jo vetëm që po plak popullsinë, por po

Read More
Analiza/ Si po tkurret numri i të rinjve në vend

Analiza/ Si po tkurret numri i të rinjve në vend

Numri i fëmijëve dhe adoleshentëve në vend po vjen në ulje konstante, duke reflektuar si plakjen e popullsisë, ashtu dhe rënien e lindshmërisë. INSTAT ka publikuar “Treguesit e Mirëqenies së Fëmijëve, Adoleshentëve dhe të Rinjve

Read More
Shpopullimi i Shqipërisë/ 22 mijë emigrantë të rinj u regjistruan vetëm në Itali

Shpopullimi i Shqipërisë/ 22 mijë emigrantë të rinj u regjistruan vetëm në Itali

Rreth 22 mijë emigrantë të rinj shqiptarë janë regjistruar në Itali vetëm në vitin 2021, raportoi Eurostat, në shifrat e fluksit të emigrantëve në Bashkimin Europian për vitin 2021. Për Shqipërinë raportohen vetëm disa shtete,

Read More
Të rinjtë ikin, “zëvendësohen” në tregun e punës nga pensionistët

Të rinjtë ikin, “zëvendësohen” në tregun e punës nga pensionistët

Teksa treguesit e punësimit janë duke u përmirësuar nga viti në vit, pavarësisht krizave ekonomike që ka shkaktuar pandemia Covid-19 dhe lufta në Ukrainë, në grupet e reja të popullsisë, numri i personave të punësuar

Read More
Plakja e popullsisë/ Shkaku, lindshmëria e ulët. Shqipëria e katërta në Europë

Plakja e popullsisë/ Shkaku, lindshmëria e ulët. Shqipëria e katërta në Europë

Shqipëria është drejt plakjes së shpejti. Vit pas viti në vendin tonë po përkeqësohen treguesit e lindshmërisë në raport me Europën. Sipas një renditje që publikoi Eurostat për vitin 2021, Shqipëria u rendit e katërta

Read More