1. Home
  2. Bota

Category: Bota

Stoicizmi nuk është aq funskional kur jeton në një zonë lufte

Stoicizmi nuk është aq funskional kur jeton në një zonë lufte

Ndërsa bota përballet me kërkesat e kulturës së ngutjes dhe kaosit të klimës politike të diskutueshme, stoicizmi është rishfaqur si një fener fuqie. Ai ofron mençuri praktike dhe teknika të ndërtimit të elasticitetit, të cilat

Read More
Rezultati i kushtueshëm i gjeopolitikës

Rezultati i kushtueshëm i gjeopolitikës

Gjeopolitika, e cila filloi gjatë periudhës së Luftës së Parë Botërore, përfaqëson një pikëpamje të natyrshme pesimiste të marrëdhënieve ndërkombëtare si një luftë e përhershme për pushtet. Por ndërsa strukturat ushtarake dhe politike të botës

Read More
Lufta e re botërore kundër lirisë së fjalës

Lufta e re botërore kundër lirisë së fjalës

Lufta kundër fjalës së lirë nuk është aspak një fenomen i ri, përkundrazi ka pësuar mutacion gjatë shekujve. Ajo që është e re, megjithatë, janë aspiratat e saj globale: sot, konflikti merr formën e një

Read More
Vera e ‘çmendur’ turistike në Europe sapo ka filluar

Vera e ‘çmendur’ turistike në Europe sapo ka filluar

Që nga vitet 1970, Steve Perillo, CEO dhe pronar i gjeneratës së tretë të operatorit turistik Perillo Tours me bazë në New Jersey, nuk ka parë një rritje të tillë të udhëtarëve që rezervojnë udhëtime

Read More
Rasputini i Ri i Rusisë

Rasputini i Ri i Rusisë

Shefi i grupit të frikshëm Wagner, Yevgeny Prigozhin, ka sulmuar ushtrinë ruse dhe ka paralajmëruar se rusët e zakonshëm, gjithnjë e më të frustruar nga mungesa e përparimit në luftën e Ukrainës, mund të revoltohen.

Read More
Një matematikan rus rishkruan historinë botërore – dhe kjo është e tmerrshme

Një matematikan rus rishkruan historinë botërore – dhe kjo është e tmerrshme

Nëse njihni mjaft matematikanë, mund të besoni pothuajse çdo histori për një të tillë. Ata mund të jenë njëkohësisht të shkëlqyer dhe plotësisht mashtrues. (Të them të drejtën, ne fizikantët nuk jemi shumë më të

Read More
Google duhet të prishë biznesin e reklamave dixhitale për shkak të shqetësimeve të konkurrencës, thonë rregullatorët europianë

Google duhet të prishë biznesin e reklamave dixhitale për shkak të shqetësimeve të konkurrencës, thonë rregullatorët europianë

Rregullatorët e Bashkimit Europian goditën Google me akuza të reja antitrust të mërkurën, duke thënë se e vetmja mënyrë për të kënaqur shqetësimet e konkurrencës në lidhje me biznesin e tij fitimprurës të reklamave dixhitale

Read More
9 presidentët e SHBA me më shumë veto

9 presidentët e SHBA me më shumë veto

Fuqia e vetos që mban presidenti i Shteteve të Bashkuara ka shërbyer si një kontroll i rëndësishëm mbi veprimet legjislative të Kongresit dhe është përdorur në shkallë të ndryshme gjatë historisë. Disa presidentë kanë zgjedhur

Read More
A mund t’i japë fund luftës në Ukrainë një marrëveshje e fshehtë?

A mund t’i japë fund luftës në Ukrainë një marrëveshje e fshehtë?

Kur lufta e dytë botërore hyri në muajt e saj të fundit, forcat anglo-amerikane përparuan në Gjermaninë naziste për t'i dhënë fund Rajhut të Hitlerit. Në lindje, Ushtria e Kuqe sulmoi Danubin drejt Vjenës. Ndërkohë,

Read More
Kush e shkatërroi Bibliotekën e Aleksandrisë?

Kush e shkatërroi Bibliotekën e Aleksandrisë?

Biblioteka e Aleksandrisë ishte qendra kulturore që rrotullohej jeta intelektuale e helenizmit. Ky institucion mblodhi koleksionin më të madh të shkrimeve deri më sot, si dhe një numër të madh instrumentesh dhe dokumentesh kërkimore nga

Read More