Brukseli kërkon arrestime në radhët e pushtetarëve në Shqipëri, zbulohet kërkesat e fortë për SPAK

Drejtësia dhe organet e reja që dolën nga ndryshimet kushtetuese të vitit 2016 janë në qendër të progres raportit që u prezantua sot nga Komisioni Europian për Shqipërinë.

KE kërkon nga institucionet e reja, SPAK dhe Gjykata e Posaçme që të kapin dhe dënojnë zyrtarët e lartë të shtetit, pasi dënimet për këtë kategori janë ende të kufizuara duke nxitur një kulturë mosndëshkimi.

“Shqipëria ka bërë përpjekje të mëtejshme për të krijuar një histori solide në luftën kundër korrupsionit, edhe pse mbetet një objektiv që kërkon vullnet politik dhe veprime të mëtejshme të strukturuara dhe të qëndrueshme. Dënimet në rastet që përfshijnë zyrtarë të nivelit të lartë mbeten ende të kufizuara, duke nxitur një kulturë mosndëshkimi brenda niveleve më të larta të shtetit. Strukturat e specializuara kundër antikorrupsionit (SPAK dhe gjykata kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar) duhet të forcojnë ndjeshëm kapacitetin e përgjithshëm të vendit për të hetuar dhe ndjekur penalisht korrupsionin.

Në përgjithësi, korrupsioni është i përhapur në shumë fusha të jetës publike dhe të biznesit dhe mbetet një çështje shqetësuese serioze” theksohet në raport.

Read Previous

Greqi: Rikthimi i ekstremizmit të djathtë

Read Next

Dibranët masakrojnë Xhelal Mziun për mos pjesëmarrjen në “Foltore”