Blerësi Anonim paguan mbi 1 milion dollarë për një pjesë arti të padukshëm

 Gazeta Kumtari 

Përpara se NFT-të të përmbysnin botën e artit, artisti Yves Klein nuk shiti asgjë në këmbim të arit të fortë. Një nga figurat kryesore të lëvizjes nouveau réalisme (Realizmi i Ri), Klein ishte një pionier i artit konceptual. Nga viti 1959 deri në vdekjen e tij në vitin 1962, ai bëri një nga deklaratat më të egra artistike të karrierës së tij, duke shitur një sërë faturash për “zona” të padukshme dhe duke pranuar pagesën vetëm në shufra ari. Tani, gjashtë dekada më vonë, një nga ato fatura është shitur për mbi 1 milion dollarë në ankand.

Megjithëse Klein shiti fatura të shumta për Zonat e Ndjeshmërisë Piktorike Jomateriale, pak ekzistojnë sot. Kjo për shkak se ai i inkurajoi blerësit e tij që t’i digjnin – pjesë e një rituali në të cilin blerësit pohonin veten si “pronarët përfundimtarë” tyre. Si pjesë e ritualit, Klein do të hidhte gjysmën e pagesës në Senë, ndërsa digjte faturën në prani të dëshmitarëve.

Tregtari i antikeve Jacques Kugel ishte pronari fillestar i faturës në fjalë dhe besohet të jetë një nga të paktët që nuk dogji provat e blerjes së tyre, raporton Taylor Dafoe i Artnet. Fatura është shfaqur në institucionet kryesore kulturore evropiane si Galeria Hayward e Londrës dhe Qendra Pompidou e Parisit. Ish-pronari i galerisë Loïc Malle përfundimisht e bleu copën, më pas e nxori në ankand së bashku me mbi 100 artikuj të tjerë nga koleksioni i tij privat.

Oscar Holland i CNN shkruan se fatura, e cila është më pak se tetë inç e gjerë, ishte projektuar për t’u dukur si çek bankar. E nënshkruar nga Klein dhe e datës 7 dhjetor 1959, pjesa e letrës i jep marrësit pronësinë e një Zone de Sensibilité Picturale Immatérielle.

“Disa e kanë krahasuar transferimin e një zone ndjeshmërie dhe shpikjen e faturave si paraardhëse të NFT-së, e cila në vetvete lejon shkëmbimin e veprave jomateriale,” shkruante Sotheby’s në katalogun e saj të ankandeve. “Nëse shtojmë se Klein mbante një regjistër të pronarëve të njëpasnjëshëm të “zonave”, është e lehtë të gjesh këtu një koncept tjetër revolucionar – “blockchain”.

Për t’i bërë homazh kësaj lidhjeje, shtëpia e ankandeve pranoi – për herë të parë – pagesa në kriptomonedhë për veprën e artit. Shitja e ka tejkaluar diapazonin fillestar të vlerësuar prej 300,000 deri në 550,000 dollarë; pas tarifave, blerësi do të paguajë 1.2 milion dollarë. Sipas Sotheby’s, blerësi ishte një “koleksionist privat evropian” dhe është “shumë herët për të thënë” nëse ata do të paguajnë në kripto.

©kumtari.al

Read Previous

Gjermani, parandalohet rrëmbimi i ministrit të Shëndetësisë

Read Next

Elon Musk kërkon të blej Twitter