Biblioteka e Celsusit

Ndonëse objekti ka karakter kryesisht kulturor, ai është edhe monument funeral. Pas vdekjes së Celsus Polemaenus, një ish-konsull që ishte emëruar guvernator i Efesit, djali i tij ngriti një dhomë të mrekullueshme leximi mbi varrin e tij. Ndërtesa, e cila daton nga shekulli II, u përfshi nga zjarri në vitin 260, por fasada nuk pësoi asnjë dëmtim. Është 21 m i gjerë dhe 16 m i lartë. Statujat e kuajve qëndronin në piedestalet në secilën anë të shkallëve kryesore dhe ka gjithashtu indikacione se statujat ishin vendosur në kamare në katin e sipërm. Salla kryesore ka përmasa 16 x 10 m. Dhoma e varrimit nën katin përdhes përmban një sarkofag në gjendje të shkëlqyer konservimi. Gërmimet e kryera nga arkeologët austriakë në fillim të shekullit të 20-të zbuluan një shatërvan të shekullit të 4-të në oborrin e përparmë dhe gdhendje shumë të vlefshme në reliev të lartë që përshkruanin luftërat e zhvilluara nga Marcus Aurelius dhe Ucius Verus kundër Parthians. U shfrytëzuan zbrazëtirat ligjore që ekzistonin në kohën e gërmimeve për të transferuar këto relieve, së bashku me katër statuja femra nga fasada e bibliotekës, në Muzeun Kunsthistorische në Vjenë.

Fasada monumentale është rezultat i punës restauruese të filluar në vitet 1970. Pllakat e plumbit vendosen në pjesën e sipërme dhe të poshtme të kolonave. Në secilën prej kolonave është bërë një vrimë prej 10 cm dhe është futur hekuri. Ndërsa punohej në fasadën ballore, një aspekt i panjohur i arkitekturës romake u zbulua në formën e një kthese që fillonte nga zero në fund të shkallëve dhe arrinte 4,5 cm në bazamentet e kolonave. Kjo kurbë arrin 10 cm, tipar që deri më tani mendohej se ekzistonte vetëm në arkitekturën greke. Dihet se ky mjet është përdorur për të rritur efektin monumental në një sipërfaqe 21 m të gjerë. Restaurimi i ndërtesës përfundoi dhe u hap për publikun në vitin 1978.

Read Previous

Një mëzat me emrin Boris në Britani

Read Next

Superskandali me Unazën/ Në 2 muaj u shtuan 5 milionë euro për Lotin 1, zbardhet skema e zhvatjes nga Balluku-Berberi