‘Babai’ i Bitcoin fiton në Gjykatë të drejtën e pasurisë marramendëse

Craig Wright, një shkencëtar kompjuterik australian që pretendon se është shpikësi i Bitcoin, ka fituar në një gjyq civil kundër familjes së një partneri biznesi të vdekur që pretendonte se i kishte borxh gjysmën e një pasurie të kriptomonedhës me vlerë dhjetëra miliarda dollarë.

Vendimi i gjykatës nënkupton që Wright do t’i mbajë të gjitha, 1.1 milion monedha Bitcoin.

Një juri në Florida zbuloi se Wright nuk i kishte borxh gjysmën e 1.1 milion Bitcoin familjes së David Kleiman. Juria i dha 100 milionë dollarë të drejta të pronësisë intelektuale një sipërmarrjeje të përbashkët mes dy burrave, një pjesë e asaj që kërkuan avokatët e Kleiman në gjyq.

“Kjo ishte një fitore e jashtëzakonshme për palën tonë,” tha Andres Rivero, avokati kryesor që përfaqëson Wright.

David Kleiman vdiq në prill 2013 në moshën 46 vjeçare. Të udhëhequr nga vëllai i tij Ira Kleiman, familja e tij ka pohuar se David Kleiman dhe Wright ishin miq të ngushtë dhe bashkë-krijuan Bitcoin përmes një partneriteti.

Në qendër të provës ishin 1.1 milion Bitcoin, me vlerë rreth 50 miliardë dollarë bazuar në çmimet e së hënës. Këto ishin ndër Bitcoinët e parë që u krijuan përmes minierave dhe mund të zotëroheshin vetëm nga një person ose subjekt i përfshirë me monedhën digjitale që nga fillimi i saj, si krijuesi i Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Tani komuniteti i kriptomonedhës do të kërkojë të shohë nëse Wright e zbaton premtimin e tij për të provuar se ai është pronari i Bitcoin. Të bësh këtë do t’i jepte besim pretendimit të Wright, të bërë për herë të parë në 2016, se ai është Nakamoto.

Çështja e gjykuar në gjykatën federale në Miami ishte shumë teknike, me jurinë duke dëgjuar shpjegimet e funksionimit të ndërlikuar të kriptomonedhave, si dhe origjinën e errët se si u shfaq Bitcoin.

Juristëve iu deshën një javë të plotë për të diskutuar, duke u bërë vazhdimisht pyetje avokatëve nga të dyja palët si dhe gjyqtarit se si funksionojnë kriptovalutat si dhe marrëdhëniet e biznesit midis dy burrave. Në një moment juristët i sinjalizuan gjyqtarit se ishin bllokuar.

Origjina e Bitcoin ka qenë gjithmonë pak mister, prandaj kjo provë ka tërhequr kaq shumë vëmendjen nga të huajt. Në tetor 2008, gjatë kulmit të krizës financiare, një person ose grup njerëzish me emrin “Satoshi Nakamoto” botoi një dokument që parashtronte një kornizë për një monedhë digjitale që nuk do të lidhej me asnjë autoritet ligjor ose sovran. Minierat për monedhën, e cila përfshin kompjuterët që zgjidhin ekuacionet matematikore, filluan disa muaj më vonë.

Emri Nakamoto, i përkthyer afërsisht nga japonishtja në kuptimin “në qendër të”, nuk u konsiderua kurrë si emri i vërtetë i krijuesit të Bitcoin.

Pretendimi i Wright se ai është Nakamoto është përballur me skepticizëm nga një pjesë e konsiderueshme e komunitetit të kriptomonedhave. Për shkak të strukturës së tij, të gjitha transaksionet e Bitcoin janë publike dhe 1.1 milionë Bitcoin në fjalë kanë mbetur të paprekura që nga krijimi i tyre.

Anëtarët e komunitetit të Bitcoin kanë kërkuar rregullisht që Wright të zhvendosë vetëm një pjesë të monedhave në një llogari të veçantë për të provuar pronësinë dhe për të treguar se ai është me të vërtetë aq i pasur sa pretendon.

Gjatë gjykimit, si Wright ashtu edhe ekspertë të tjerë të kriptomonedhave dëshmuan nën betim se Wright zotëron Bitcoin-et në fjalë.

Wright tha se do të provonte pronësinë e tij nëse do të fitonte në gjyq.

Avokatët e W&K Information Defense Research LLC, sipërmarrja e përbashkët midis dy burrave, thanë se ishin “të kënaqur” që juria i dha 100 milionë dollarë të drejta të pronësisë intelektuale kompanisë, e cila zhvilloi softuer që vendosi bazat për blockchain dhe kriptomonedhën e hershme.

“Wright refuzoi t’u jepte Kleimans pjesën e tyre të drejtë të asaj që [David Kleiman] ndihmoi në krijimin dhe në vend të kësaj i mori ato asete për vete,” thanë Vel Freedman dhe Kyle Roche nga Roche Freedman LLP dhe Andreë Brenner, një partner në Boies Schiller Flexner, në një deklaratë të përbashkët.

Avokatët e Wright kanë thënë vazhdimisht se David Kleiman dhe Wright ishin miq dhe bashkëpunuan në punë së bashku, por partneriteti i tyre nuk kishte të bënte me krijimin ose funksionimin e hershëm të bitcoin.

Wright ka thënë se ka në plan të dhurojë shumë nga pasuria e Bitcoin për bamirësi nëse do të fitonte në gjyq. Në një intervistë, avokati i Wright Rivero rikonfirmoi planet e Wright për të dhuruar shumë nga pasuria e tij Bitcoin.

The Guardian-SI

Read Previous

Ish-kryeministri ka dorëzuar zyrtarisht mandatin e deputetit, pas akuzave korrupsion dhe nisjes së hetimeve ndaj tij.

Read Next

Berisha ftesë demokratëve për Kuvendin e 11 dhjetorit