Arktiku mund të jetë pa akull në det deri në vitet 2030

Akulli i detit në Arktik mund të shkrihet pothuajse plotësisht gjatë verës deri në vitet 2030 – afërsisht një dekadë më herët se sa ishte parashikuar – edhe nëse njerëzit reduktojnë në mënyrë drastike emetimet e gazeve serrë, sugjeron një studim i ri.

“Ne jemi gati të humbasim shumë shpejt mbulesën e akullit të detit të Arktikut”, thotë Dirk Notz, një shkencëtar klimatik në Universitetin e Hamburgut në Gjermani për Raymond Zhong të New York Times. “Ne kemi pritur shumë gjatë për të bërë diçka për ndryshimin e klimës për të mbrojtur akullin e mbetur.”

Një verë pa akull, e quajtur gjithashtu një “ngjarje e oqeanit blu”, do të ndodhë kur akulli i detit të bjerë nën një milion kilometra katrorë (386,102 milje katrorë), shkruan Jonathan Bamber, profesor i gjeografisë fizike në Universitetin e Bristol. Kjo barazohet me vetëm 15 për qind të mbulesës minimale sezonale të akullit të Arktikut në fund të viteve 1970, sipas Times.

Vlerësimet e mëparshme duke përdorur modele kanë vlerësuar një verë pa akull nën skenarët e emetimeve të larta dhe të ndërmjetme deri në vitin 2050. Por studiuesit vunë re dallime midis asaj që parashikuan modelet klimatike për atë që do të ndodhte me akullin e detit dhe asaj që ata kanë parë në të vërtetë përmes vëzhgimeve, sipas Bob Weber të shtypit kanadez. “Modelet, mesatarisht, nënvlerësojnë rënien e akullit të detit në krahasim me vëzhgimet,” thotë Nathan Gillett, një shkencëtar kanadez i mjedisit dhe ndryshimeve klimatike, për Weber.

Tani, në një studim të ri të botuar në Nature Communications, Notz, Gillett dhe kolegët e tyre i modifikuan këto modele për të përshtatur më afër të dhënat satelitore të mbledhura gjatë 40 viteve të fundit. Duke përdorur këto modele të modifikuara, studiuesit parashikuan ndryshime të akullit nën nivele të ndryshme të mundshme të emetimeve të gazeve serrë. Dokumenti i tyre sugjeron se pavarësisht nga skenari i emetimeve, “ne mund të përjetojmë një klimë të paprecedentë të Arktikut pa akull në një ose dy dekadat e ardhshme”. Sipas një skenari, Arktiku mund të shohë një humbje të qëndrueshme të akullit të detit nga gushti deri në fund të tetorit para viteve 2080, thotë autori kryesor Seung-Ki Min, një shkencëtar klimatik në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Pohang në Korenë e Jugut, për CNN.

Ndërsa akulli i detit zvogëlohet natyrshëm gjatë verës dhe rritet përsëri gjatë dimrit, mbulesa e akullit të verës ka rënë vazhdimisht gjatë dekadave të fundit për shkak të ndryshimeve klimatike. Dhe shkrirja e akullit të Arktikut përshpejtohet vetë – ndërsa akulli zhduket, ai ekspozon më shumë oqeanin blu të errët, i cili thith më shumë nxehtësi dhe çon në më shumë shkrirje. Ky proces, i njohur si amplifikimi i Arktikut, ka bërë që rajoni të ngrohet gati katër herë më shpejt se pjesa tjetër e globit që nga viti 1979.

Rënia e akullit të detit mund të ketë pasoja katastrofike që shtrihen në pjesën tjetër të planetit, duke përfshirë rritjen e nivelit të detit dhe ndërprerjen e modeleve të motit dhe ekosistemet. Kafshët si arinjtë polarë dhe fokat që mbështeten në akullin e Arktikut për të mbijetuar mund të vihen në rrezik.

“Kjo tashmë po ndodh,” i thotë Times Mark C. Serreze, drejtor i Qendrës Kombëtare të të Dhënave të Borës dhe Akullit në Universitetin e Kolorados Boulder, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin e ri. “Dhe ndërsa Arktiku vazhdon të humbasë akullin e tij, ato ndikime do të rriten, rriten dhe rriten.”/ Kumtari.al

Read Previous

A shkaktoi filmi “Barbie” mungesë të bojës rozë?

Read Next

A mundet një chatbot të bëjë një predikim të mirë? Qindra besimtarë ndjekin shërbimin në kishë të krijuar nga ChatGPT