9 presidentët e SHBA me më shumë veto

Fuqia e vetos që mban presidenti i Shteteve të Bashkuara ka shërbyer si një kontroll i rëndësishëm mbi veprimet legjislative të Kongresit dhe është përdorur në shkallë të ndryshme gjatë historisë. Disa presidentë kanë zgjedhur ta përdorin atë vetëm në disa raste, ndërsa të tjerët e kanë injoruar plotësisht ekzistencën e saj. Megjithatë, disa presidentë e kanë përdorur fuqinë e vetos mbi Kongresin në një masë të madhe (për mirë ose për keq).

9.Calvin Coolidge

Në mandatin e tij gjashtëvjeçar (1923–29), i cili filloi pas vdekjes në detyrë të Warren Harding, “Silent Cal” ndihmoi në rivendosjen e legjitimitetit të presidencës në vazhdën e administratës së shkaktuar nga skandali i paraardhësit të tij. Duke përdorur të drejtën e tij të vetos gjithsej 50 herë (30 veto xhepi dhe 20 të rregullta, 4 prej të cilave u përmbysën nga Kongresi), Coolidge u tregua gjithashtu i ashpër ndaj Kongresit, pasi mbrojti mosndërhyrjen e qeverisë në biznesin amerikan, duke çuar në dy veto për një projektligj që do t’i kishte lejuar qeverisë të blinte të korrat e tepërta të fermerëve, duke shtuar kështu hallet e fermerit amerikan që ndihmuan në precipitimin e Depresionit të Madh. Një tjetër veto e tij e dukshme ishte një projekt-ligj, i rrëzuar përfundimisht nga Kongresi dhe i miratuar në 1924, për të dhënë shpërblime për veteranët e Luftës së Parë Botërore. Megjithëse ai fitoi me sukses besimin e popullit amerikan, aderimi i tij i rreptë ndaj ekonomisë laissez-faire është besuar të jetë një faktor i rëndësishëm kontribues në Depresionin e Madh.

8. Gerald Ford

Gerald Ford, duke qenë i vetmi president i SHBA deri më sot që nuk u zgjodh as në postin e zëvendëspresidentit dhe as në zyrën presidenciale, demonstroi fuqinë e tij ekzekutive nëpërmjet përdorimit të vetos së tij, duke lëshuar gjithsej 66 (48 veto të rregullta dhe 18 xhepir), 12 prej të cilave u përmbysën. Si republikan, përdorimi i ashpër i vetos së tij pengoi Kongresin e kontrolluar nga Demokratët në një kohë kur vendi vuante nga një recesion i shoqëruar nga një shkallë në rritje e papunësisë, megjithëse qëllimi i tij për të reduktuar inflacionin e mbetur nga paraardhësi i tij në fakt pati sukses. Ai luftoi për të kufizuar shpenzimet e qeverisë dhe për të ulur deficitin buxhetor. Megjithatë, falja prej tij e Niksonit për përfshirjen në skandalin Watergate së bashku me rastet e të folurit të tij të gabuar dhe momentet e ngathëta fizikisht i dhanë atij një reputacion si i paaftë duke rezultuar në dështimin e tij për t’u rizgjedhur pas mandatit të tij të parë dhe të vetëm (1974–77).

7. Ronald Regan

Si një kampion i qeverisë së vogël dhe politikave sociale konservatore, Reagan në mandatin e tij tetë-vjeçar (1981–89) u dëshmua të ishte një udhëheqës vendimtar dhe autoritar në një epokë vështirësish në rritje të brendshme dhe ndërkombëtare. Përmes 78 vetosh të tij (39 të rregullta dhe 39 xhepi; 9 të anashkaluara) ai u përpoq të frenonte përpjekjet e Kongresit për të zgjeruar të drejtat e qeverisë federale, të cilat në disa raste rezultuan në pengimin e shpenzimeve për shkaqe mjedisore si dhe për grupe të diskriminuara si p.sh.  amerikanët vendas. Një veto e dukshme e anashkaluar nga Kongresi rezultoi në Aktin e Rivendosjes së të Drejtave Civile të vitit 1987, i cili mbylli boshllëqet në legjislacionin e mëparshëm për të drejtat civile duke sqaruar se të gjithë përfituesit e fondeve federale duhet t’u binden ligjeve të të drejtave civile. Pavarësisht këmbënguljes së Reagan-it që projektligji e fuqizoi qeverinë federale për të ndërhyrë shumë në ndërmarrjet private, të dyja palët e Kongresit bashkuan forcat për të miratuar legjislacionin.

6. Theodore Roosevelt

Nga Rough Rider te shfarosësi i njohur i besimit, Theodore Roosevelt, si presidenti i 26-të i SHBA-së (1901–09), njëkohësisht zgjeroi pushtetin e degës ekzekutive më tej, duke luftuar vazhdimisht biznesin e madh në favor të klasës punëtore dhe pohoi epërsinë e vendit ndërkombëtarisht, duke e bërë atë të perceptohej si një nga forcat më dominuese në botë. Megjithëse shumica e 82 vetove të tij (42 të rregullta, 40 xhepi; 1 e anashkaluar) kishin pak të bënin me këtë rritje të paprecedentë, disa demonstruan adhurimin e tij të zjarrtë për mjedisin dhe mbështetjen për ruajtjen e tij, duke e bërë atë ndoshta konservatorin e parë të guximshëm që mbante presidencën. Sidoqoftë, ky ishte vetëm një nga shumë komponentët e kohës së tij në detyrë që çoi në përjetësimin e Teddy në skulpturën Mount Rushmore të Dakotës së Jugut.

5. Ulysses S. Grant

Megjithëse korrupsionet e kryera nga ata përreth tij kanë hedhur një hije të errët mbi mandatin e tij tetë-vjeçar (1869–77) si president, gjenerali i famshëm i ushtrisë së Unionit gjatë Luftës Civile në fakt pati disa momente më të ndritshme në Zyrën Ovale prej të cilave mund të gjenden në 93 vetot e tij të paprecedenta (deri në atë kohë) (45 të rregullta, 48 xhepi; 4 të anashkaluara). Përballë një depresioni shkatërrues ekonomik që filloi në 1873, Kongresi u përpoq të shtonte më shumë dollarë në qarkullimin amerikan, duke rritur kështu sasinë e kursit ligjor të disponueshëm për popullsinë amerikane. Megjithatë, Grant, i cili u ndikua ndoshta nga disa nga këshilltarët e tij si dhe nga gruaja e tij, rrëzoi të ashtuquajturin projektligj për inflacionin, një veprim që shumë historianë kanë pretenduar se zvogëlon ashpërsinë e krizës valutore që pasoi në çerekshekullin e ardhshëm. .

4. Dwight D. Eisenhower

Pasi fitoi zemrat e amerikanëve me sukseset e tij në Luftën e Dytë Botërore, Eisenhower u tërhoq nga ushtria pas 37 vitesh përvojë dhe kërkoi zgjedhje në Shtëpinë e Bardhë, ku u zgjodh për dy mandate shërbimi (1953–61). Duke qenë presidenti i parë që duhej të merrej me tre Kongrese të kontrolluara nga pala e kundërt, Eisenhower mësoi shpejt rëndësinë e vetos, domethënë në vitet e fundit të presidencës së tij. Nga 181 vetot e tij (73 të rregullta, 108 xhepi; 2 të anashkaluara), një veto e rëndësishme mohoi një zgjatje të Aktit Federal të Kontrollit të Ndotjes (një projekt-ligj që ai e nënshkroi më parë në ligj), i cili do të kishte ndarë më shumë fonde për trajtimin e ujërave të zeza. Ai pretendoi se ndotja e ujit ishte “një plagë unike lokale”, duke ia lënë barrën shteteve pasi ai favorizonte një qeveri më të vogël federale. Një pjesë e ngjashme e legjislacionit u miratua më vonë nën administratën e Kenedit.

3. Harry S. Truman

I futur në presidencë (1945-1953) gjatë Luftës së Dytë Botërore pas vetëm një mandati 82-ditor si zëvendëspresident, gjatë të cilit ai ishte takuar vetëm dy herë me Presidentin Roosevelt, Harry Truman bëri “më të keqen” për të ruajtur epërsinë amerikane në botën e shkatërruar nga lufta, pasi superfuqia sovjetike në zhvillim e sfidoi me përhapjen e komunizmit. Gjatë mandatit të tij të parë të zgjedhur, Truman u detyrua të përballej me një Kongres kundër Marrëveshjes së Re, të udhëhequr nga republikanët me gjithsej 250 veto (180 të rregullta, 70 xhepi; 12 të anashkaluara). Ai vazhdimisht vuri veton për shkurtimet e propozuara të taksave që ai besonte se favorizonin shumë të pasurit, ndërsa vendi ishte në prag të një krize inflacioni. Megjithatë, ai nuk fitoi gjithmonë kundër Kongresit. Veçanërisht, në vitin 1947 Kongresi përmbysi një nga vetot e tij për të miratuar Aktin Taft-Hartley, i cili kufizoi ashpër punën e organizuar në një sërë mënyrash, dhe në vitin 1950 Kongresi, si përgjigje ndaj frikës në rritje të përhapjes së komunizmit, miratoi Aktin McCarran mbi veton e Truman-it, duke i mundësuar qeverisë federale të arrestojë çdo qytetar të dyshimtë subversiv, si dhe duke detyruar të gjitha organizatat komuniste të regjistrohen në qeverinë federale. Megjithëse shumica e vendit e favorizoi projektligjin e fundit, Truman pa potencialin e tij për abuzim, i cili përfundimisht u realizua pas McCarthyism.

2. Grover Cleveland

Megjithëse Cleveland ka qenë i vetmi person që ka shërbyer dy mandate të pandërprera (1885–89 dhe 1893–97) si president i Shteteve të Bashkuara, përkrahja e tij e zjarrtë e politikave të ndershme dhe e qeverisë së vogël vazhdoi gjatë të dy mandateve përballë korrupsionit famëkeq të Gilded. Politika e moshës. Ai vendosi zakonisht veto (584 gjithsej; 346 të rregullt, 238 xhepi; 7 të anashkaluara) përpjekjet e Kongresit për të abuzuar me sistemin e pensioneve të miratuara gjatë mandatit të Lincoln-it në detyrë, duke kursyer kështu dollarët e taksapaguesve nga shpërdorimi i pretendimeve të rreme për lëndime gjatë luftës. Gjithashtu, në veton e tij më të famshme, ai mohoi një subvencion prej 10,000 dollarësh për fermerët e Teksasit që vuanin nga një thatësirë e rëndë, për të shmangur, në sytë e tij, që populli amerikan të mbështetej tek qeveria federale. Megjithëse aderimi i tij ndaj politikave të qeverisë së vogël i dha favor në mandatin e tij të parë, bastisja e thesarit federal (që ai kishte ndërtuar gjatë kohës së tij) nga pasardhësi i tij i parë çoi në një kolaps të paparë ekonomik, për të cilin populli amerikan i bëri thirrje atij ta përmirësonte me ndërhyrjen e qeverisë. Ai refuzoi ta bënte këtë dhe përfundimisht u refuzua nga partia e tij pas mandatit të tij të dytë.

1. Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt, presidenti i 32-të i Shteteve të Bashkuara (1933–45), theu rekorde dhe sfidoi konventat në atë që ka mbetur një nga presidencat më të diskutueshme në historinë e SHBA. Ai ishte presidenti i parë (dhe i vetëm) që u zgjodh katër herë në detyrë, duke injoruar dy mandatet normative të futura nga George Washington, dhe zgjeroi kompetencat e degës ekzekutive në përmasa të padëgjuara, domethënë përmes përdorimit befasues të fuqisë së vetos, duke lëshuar gjithsej 635 veto (372 të rregullta, 263 xhepi; 9 të anashkaluara). Në vitin 1944 ai u rebelua hapur kundër traditës së pashkruar për të mos vënë kurrë veton ndaj një mase të të ardhurave, kur hodhi poshtë një faturë tatimore që mendonte se përfitoni vetëm lakmitarët. Ai shprehu gjithashtu vullnetin e tij për një sërë çështjesh si pëllumbat në shtëpi, dëbimi i të huajve, mbrojtja kombëtare, parkimet dhe kreditë për shitësit me shumicë të birrës, ndërsa “gjigantët e tjerë të vetos” si Cleveland i përqendruan përpjekjet e tyre për veton në një arenë specifike. Së fundmi, FDR u bë presidenti i parë që personalisht lexoi me zë të lartë një mesazh vetoje në një sesion të përbashkët të Kongresit, duke demonstruar kështu dëshirën për të bërë të ditur vigjilencën e tij mbi veprimet e Kongresit për anëtarët e tij./ Britanica-Kumtari.al

Read Previous

5 keqkuptime të zakonshme rreth skizofrenisë

Read Next

Pllaka 4000-vjeçare është ankesa më e vjetër në botë për shërbimin ndaj klientit