8 Kryevepra të Arkitekturës Islame

Trashëgimia arkitekturore e botës islame është jashtëzakonisht e pasur. Këtu është një listë e disa prej xhamive, pallateve, varreve dhe kështjellave më ikonike.

Taj Mahal

Në 1631 Mumtaz Mahal, gruaja e tretë dhe e preferuar e perandorit Mughal Shah Jahan (mbretëroi 1628–58), vdiq ndërsa lindi fëmijën e katërmbëdhjetë të çiftit. I shkatërruar, perandori porositi Taj Mahalin, një kompleks mauzoleu masiv në bregun jugor të lumit Yamuna (Jumna), që u deshën më shumë se 20 vjet për t’u përfunduar. Sot Taj Mahal është pjesa më e famshme e arkitekturës islame në botë, me përjashtim të mundshëm të Kupolës së Shkëmbit në Jerusalem. Monumenti është i shquar si për madhësinë e tij (fundi i kupolës së mauzoleumit qendror qëndron 73 metra mbi nivelin e tokës) ashtu edhe për formën e tij të këndshme, e cila ndërthur elemente të dizajnit indian, islamik dhe persian. Nga larg, shikuesit mahniten nga mermeri i bardhë i varrit qendror, i cili duket se ndryshon ngjyrën me dritën e ditës. Nga afër, ndërtesa është e dekoruar në mënyrë të pasur me kaligrafi arabe dhe veshje me gurë gjysmë të çmuar. Brenda ka cenotafe (varre false) për Mumtaz Mahalin dhe Shah Jahanin; varret aktuale janë në një dhomë nën katin e parë. Qysh në vitet 1660, udhëtarët raportuan se Shah Jahan kishte ndërmend të ndërtonte një mauzoleum të përshtatshëm për vete nga graniti i zi në bregun përballë Yamuna-s; Studiuesit modernë, megjithatë, e konsiderojnë këtë si një legjendë pa bazë në fakt.

Alhambra

Në një kodër me pamje nga qyteti spanjoll i Granadës qëndron Alhambra, një pallat i ndërtuar nga princat që i përkisnin dinastisë muslimane Nasrid (1238–1492) në shekullin e 14-të. Edhe pse disa pjesë të pallatit janë rrënuar, mbeten tre pjesë: një kështjellë (Alcazaba, ose al-Qasbah) në skajin perëndimor të kodrës, një rezidencë princërore në lindje dhe një grup pavijonesh dhe kopshtesh të njohura si Generalife. . Oborret dhe dhomat e Alhambras janë zbukuruar në mënyrë të shkëlqyer me pllaka me ngjyra, llaç të gdhendur, dru të gdhendur dhe kaligrafi. Disa nga veçoritë zbukuruese më të shquara janë dizenjot e gdhendura të ndërlikuara gjeometrike të stalaktitit (një model i përsëritur në arkitekturën islame i quajtur muqarnas në arabisht) që zbukurojnë sallat që rrethojnë Oborrin e Luanëve.

Xhamia e së Premtes, Estefan

E vendosur në qendër të Esfahanit – një qytet plot me thesare arkitekturore – është Xhamia e shtrirë e së Premtes. Një xhami ka qëndruar në që nga shekulli i 8-të, por elementët më të vjetër të strukturës aktuale janë dy kupola të ndërtuara gjatë dinastisë Seljuk, e cila sundoi pjesë të Iranit në shekullin e 11-të. Në fillim të shekullit të 12-të xhamia u rindërtua rreth një oborri drejtkëndor të ngjitur në secilën anë nga një ivan – një lloj salle që hapet në një hark të lartë në njërën anë. Dizajni me katër ivan, i cili u shfaq për herë të parë në Esfahan, më vonë u bë normë për xhamitë iraniane.

Kubeja e Shkëmbit Jerusalem

Kubeja e Shkëmbit në Jerusalem është monumenti më i vjetër islamik dhe një nga më të njohurit. E ndërtuar në vitet 691–692, rreth 55 vjet pas pushtimit arab të Jerusalemit, dizajni dhe zbukurimi janë të rrënjosura në traditën arkitekturore bizantine, por gjithashtu shfaqin tipare që më vonë do të lidheshin me një stil arkitekturor qartësisht islamik. Struktura përbëhet nga një kube prej druri e praruar e ulur mbi një bazë tetëkëndore. Brenda, dy ambulatorë rrethojnë një copë shkëmbi të ekspozuar. Vendi është i shenjtë për judaizmin dhe islamin; në traditën hebraike thuhet se është vendi ku Abrahami përgatiti të sakrifikonte djalin e tij Isakun, dhe në traditën islame mbahet si vendi i ngjitjes së Muhamedit në parajsë. Brendësia është e dekoruar me mermer, mozaikë dhe pllaka metalike.

Xhamia e Madhe e Samarrës

Kur Xhamia e Madhe e Samarrës (në Irak) u ndërtua nga kalifi abasid Al-Mutawakkil (mbretëroi 847–861) rreth vitit 850, ajo ishte ndoshta xhamia më e madhe në botë, me një sipërfaqe totale prej afro 42 hektarësh. Xhamia u ndërtua me tulla të pjekura, me brendësi të zbukuruar me xham blu. Pjesa më e madhe e strukturës u shkatërrua gjatë pushtimit mongol të udhëhequr nga Hulagu në 1258, por një nga karakteristikat më intriguese, minarja 170 këmbë (52 metra), mbijetoi. Minarja është e ndërtuar në formën e një koni, e mbështjellë me një rampë spirale që të çon në majë. Është e paqartë pse ndërtuesit zgjodhën formën konike; disa njerëz kanë vërejtur se i ngjan pak një zigurati të lashtë.

Kështjella e Alepos

Disa nga veprat më mbresëlënëse të arkitekturës në Lindjen e Mesme janë kështjellat mesjetare në qytete si Kajro, Damasku dhe Irbili. Një nga shembujt më të mirë të mbetur të arkitekturës ushtarake islame është kështjella që qëndron në majën e një kodre në mes të qytetit sirian të Alepos. Arkeologët kanë gjetur fortifikime në vend që datojnë që nga koha romake dhe më herët, por kështjella filloi në shekullin e 10-të dhe mori formën e saj aktuale në një zgjerim dhe rindërtim masiv gjatë epokës Ajubid (rreth 1171-1260). Brenda mureve të kështjellës ka rezidenca, dhoma për ruajtjen e furnizimeve, puse, xhami dhe instalime mbrojtëse – gjithçka që nevojitet për të përballuar një rrethim të gjatë. Pjesa më imponuese e kompleksit është blloku masiv i hyrjes, i ndërtuar rreth vitit 1213. Një urë guri e pjerrët e mbështetur mbi shtatë harqe të çon nëpër hendekun (tani të tharë) në dy porta të larta – Porta e Gjarpërinjve dhe Porta e Luanëve . Për të hyrë në kështjellë, pushtuesve do t’u duhej të depërtonin në të dyja portat dhe të lundronin në një vendkalim dredha-dredha, ndërsa mbrojtësit derdhën mbi to lëngje të nxehta dhe shigjeta nga të çarat e shumta binin mbi ta nga lart.

Xhamia e Madhe e Korbodës

Pjesët më të hershme të Xhamisë së Madhe të Kordobës, Spanjë, u ndërtuan në vendin e një kishe të krishterë nga sundimtari umajad Abd al-Rahman I në 784–786. Struktura iu nënshtrua disa zgjerimeve në shekujt 9 dhe 10. Gjatë njërit prej këtyre zgjerimeve u shtua një mihrab i dekoruar (një kamare në një xhami që tregon drejtimin e Mekës) i vendosur pas një harku të ndërlikuar. Një veçori tjetër e shquar e xhamisë është salla hipostile e përbërë nga afërsisht 850 kolona të bëra prej porfiri, diaspri dhe mermeri që mbajnë harqe patkoi dy nivele. Shumica e kolonave dhe kapitelet u ricikluan nga ndërtesat e mëparshme.

Kompleksi i Xhamisë Suleymaniye, Stamboll

Disa nga tiparet më të spikatura të horizontit të Stambollit janë kupola e lartë dhe minaret e kompleksit të Xhamisë Suleymaniye, e cila qëndron në një platformë artificiale me pamje nga Bosfori. E ndërtuar nga perandori osman Sulejmani i Madhërishëm midis 1550 dhe 1557 në kulmin e fuqisë së Perandorisë Osmane, ajo është më e madhja dhe ndoshta më e bukura nga komplekset e xhamive perandorake në Stamboll. Pjesa e brendshme e xhamisë është një dhomë e vetme në formë katrore, e ndriçuar nga më shumë se 100 dritare të mëdha, shumë prej të cilave janë xhami. Zbukurimi është i thjeshtë dhe nuk largon vëmendjen nga madhësia imponuese e kupolës qendrore, e cila ka një diametër 90 këmbë (27.5 metra). Rreth vetë xhamisë janë vendosur një spital, disa shkolla fetare, një varg dyqanesh, një mauzoleum dhe një banjë. Kompleksi u projektua nga arkitekti mjeshtër osman Sinan, ndërtesat e të cilit ishin kritike për krijimin e një stili të veçantë osman të arkitekturës dhe konsiderohet si një nga kryeveprat e tij. Të dy Sinani dhe Sulejman janë varrosur në kompleks./Britanica-Kumtari.al

Read Previous

Vdekja e Berlusconit, sfidë për partinë e tij dhe për Melonin

Read Next

6 qytetërime të zhdukura