Çfarë ndodhi me djalin e Napoleonit?

Napoléon Bonaparte – gjeniu ushtarak dhe politik që përmes fuqisë dhe manovrimit transformoi Evropën dhe territoret përreth në fund të shekullit të 18-të dhe në fillim të shekullit të 19-të – është një nga figurat historike më të shquara në historinë e qytetërimit perëndimor. Ai u bë i njohur gjatë Revolucionit Francez dhe më vonë luajti një rol vendimtar në shfuqizimin e monarkisë franceze dhe zëvendësimin e saj me Konventën Kombëtare Republikane. Mes dominimit të vazhdueshëm në të gjithë Evropën si udhëheqës i ushtrisë franceze, Napoleoni përfundimisht themeloi perandorinë franceze, duke u bërë Perandori Napoleoni I më 2 dhjetor 1804.

Siç thonë, me fuqinë e madhe vjen përgjegjësi e madhe dhe gjatë historisë liderët suprem kanë ardhur herë pas here në përfundimin se përgjegjësia më e madhe është konsolidimi i pushtetit në formën e një dinastie. Pasi kishte pushtuar gjithçka që kishte përpara, Napoleoni tani iu drejtua çështjes së një pasuesi – dhe u tregua i gatshëm të përmbyste jetën e tij personale për të siguruar që kjo të ndodhte. Por jeta e djalit të tij, François Charles Joseph Bonaparte, i njohur nga mbështetësit e Bonapartit si Napoleoni II, ishte në fund të fundit sa e trazuar aq edhe tragjikisht e shkurtër. Në fakt, fëmija u nda nga babai i tij kur ishte ende i mitur dhe vdiq në moshën 21 vjeçare para se të kishte mundësinë të përmbushte potencialin e tij ose t’i provonte botës se mund të vazhdonte emrin e babait të tij.

Divorc për dinastinë

Napoleon leaves Josephine fainted

Disa besojnë se mund të jesh ose dashnor ose luftëtar, por e vërteta është se Napoléon Bonaparte ishte të dyja. Martesa e tij e parë ishte me një grua të quajtur Joséphine, dhe ajo konsiderohet nga disa historianë si dashuria e madhe e jetës së tij.

Joséphine ishte e bija e një familjeje të pasur. Ajo tashmë ishte e martuar dhe kishte dy fëmijë përpara se të fillonte një lidhje pasionante me Bonapartin në 1795. Ai u bë burri i saj i dytë një vit më vonë. Pavarësisht thashethemeve se Jozefina kishte kryer tradhti bashkëshortore – thashetheme që ajo i mohoi – ajo u bë perandoreshë pas shenjtërimit të Bonapartit në 1804. Bonaparti kishte marrëdhëniet e veta dhe madje pati fëmijë me dashnoret e tij. Megjithatë, ai kërkoi një fëmijë legjitim për të vazhduar krijimin e një dinastie, Joséphine me sa duket nuk ishte në gjendje të mbetej shtatzënë, dhe ai përfundimisht u divorcua nga ajo. Ai mori si gruan e tij të dytë, perandoreshën Marie-Louise d’Autriche, babai i së cilës ishte perandori Françesku I i Austrisë dhe tezja e madhe e së cilës ishte Marie Antoinette.

Një trashëgimtar i lindur në kaos

portrait of napoleon's wife and son

François Charles Joseph Bonaparte lindi më 20 mars 1811, në Paris si djali i parë i perandorit Napoléon I të Francës dhe perandoreshes Marie-Louise franceze. Si një simbol i fuqisë së madhe të familjes, fëmijës iu dha titulli Mbret i Romës, një reduktim i titullit të babait të tij Mbret i Italisë, shumë prej të cilit ai e kishte pushtuar në 1799.

Mund të duket se në këtë moment Perandori Napoleon i kishte të gjitha. Por në fakt, ndërsa perandori mund të kishte besuar se më në fund kishte siguruar dinastinë e tij, gjërat kishin filluar të prisheshin. Një vit pas lindjes, Franca tentoi një pushtim katastrofik të Rusisë, i cili çoi në Luftën e Koalicionit të Gjashtë, kur një aleancë e fuqive evropiane e shtypi Napoleonin dhe e detyruan atë të emigronte. Abdikimi i tij erdhi në 1814, dhe megjithëse perandori i rënë u përpoq të siguronte trashëgiminë për djalin e tij, fituesit e tij refuzuan.

Ai u nda nga babai dhe u rrit në Austri

Portrait of Napoleon II in uniform

Me perandorinë e Bonapartit në kaos, Marie-Louise iku nga Franca në vendin e saj të lindjes në Austri, duke marrë me vete djalin e saj të vogël. Atje, i riu Bonaparte u bë i njohur me emrin gjerman Franz dhe gjeti një shtëpi të re në oborrin e perandorit austriak Francis I.

Pas humbjes së perandorit Napoleon, pati thirrje që djali i tij të qëndronte në Francë si një udhëheqës simbolik i rezistencës. Ndërsa Marie-Louise e hodhi poshtë këtë ide, është e vërtetë se fëmija mbeti diçka si një kërcënim në sytë e shumë prej armiqve të Napoleonit nëpër Evropë, të cilët pyesnin veten nëse ai mund të kthehej përfundimisht për të kërkuar fronin që ai e mohoi. Ndërsa mbështetësit e Napoleonit i referoheshin si Napoleoni II, lidhja e tij me të atin u bë më e largët gjatë viteve të tij në oborrin austriak, ku, nëpërmjet lidhjeve të nënës së tij, iu dha titulli Duka i Reichstadt.

I riu Bonaparte ishte vetëm 3 vjeç herën e fundit kur i tha lamtumirë babait të tij, i cili, pas një ringjalljeje të shkurtër të njohur si Njëqind ditët, përfundimisht u mund në Waterloo dhe u dërgua në mërgim të përhershëm në ishullin e Shën Helenës.

Vdekja e Napoleonit II

Megjithëse Franz – Duka i Reichstadt i njohur si Napoléoni II – ishte i mbrojtur efektivisht nga të pasurit agjenturë politike, biografi i tij Eduard von Wertheimer pohon se fantazma e babait të tij filloi të rritej brenda tij ndërsa ai shkonte drejt moshës madhore. Konkretisht, ai inkubonte tek ai një dëshirë të zjarrtë për të ndjekur gjurmët e të atit dhe për t’u bashkuar me ushtrinë, duke shfaqur një dashuri për uniformat dhe stërvitjet ushtarake. Ai shpejt u bë rreshter në ushtrinë austriake.

Por Bonaparti i ri nuk pati mundësinë të merrej me botën siç kishte bërë dikur babai i tij. Më 22 korrik 1832, duka vdiq nga tuberkulozi në moshën 21 vjeçare. Thuhet se vetë duka e kuptoi se sa pak shanse kishte për të lënë gjurmë në botë dhe thuhet se tha re në shtratin e tij të vdekjes: “Lindja ime dhe vdekja ime, kjo është historia ime”.

Por vdekja e parakohshme e Napoleonit II nuk sinjalizoi fundin për Bonapartët. Sepse ishte, në fakt, një Napoleon III – nipi i Napoleon Bonaparte, i cili sundoi si Perandor i Francës nga 1852-1870./Grunge-Kumtari.al

 

Read Previous

Fuqia e prekjes: si po ndihmojnë gratë e verbëra në zbulimin e kancerit të gjirit në Indi

Read Next

Bregu: Bashkëpunimi rajonal nuk mund të merret si e mirëqenë