10 gjuhët më të njohura në botë

Sot në botë fliten në mënyrë aktive 6909 gjuhë, megjithëse vetëm rreth gjashtë përqind e tyre kanë më shumë se një milion folës secila. Ndërsa globalizimi bëhet më i zakonshëm, po kështu bëhet edhe mësimi i gjuhëve. Njerëzit në shumë vende të ndryshme e shohin vlerën e të mësuarit të një gjuhe të huaj për të përmirësuar marrëdhëniet e tyre ndërkombëtare të biznesit.

Për shkak të kësaj, numri i njerëzve që flasin gjuhë të caktuara do të vazhdojë të rritet. Janë 10 gjuhë që dominojnë aktualisht globin. Këtu është një listë e 10 gjuhëve më të njohura të folura në mbarë botën, së bashku me numrin e vendeve ku gjuha është themeluar dhe numrin e përafërt të folësve për atë gjuhë:

Kinezisht/Mandarinisht—37 vende, 13 dialekte, 1284 milionë folës

Spanjisht-31 vende, 437 milionë

Anglisht—106 vende, 372 milionë

Arabisht-57 vende, 19 dialekte, 295 milionë

Hindi-5 vende, 260 milionë

Bengali-4 vende, 242 milionë

Portugalisht- 13 vende, 219 milionë

Rusisht- 19 vende, 154 milionë

Japonisht – 2 vende, 128 milionë

Lahnda-6 vende, 119 milionë

Kumtari.al

Read Previous

Mjekë të rremë për shitjen e preparateve çudibërës online

Read Next

Rumania shpall gjendjen alarmante prej fruthit, pandemia mund të përhapet në Europë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *